Kontinuerlig produktförbättring

Ständiga förbättringar är en allmän filosofi som syftar till att hjälpa individer och organisationer att ständigt förbättra sig själva och det arbete de utför.

Det finns en mängd olika metoder som faller under paraplyet kontinuerlig förbättring. Dessa inkluderar bland annat kaizen, sex sigma och lean. Även om de specifika stegen i varje metod skiljer sig åt är målet detsamma: att implementera en process där förbättring är ett ständigt mål, snarare än en engångsföreteelse.

Avsnitten nedan innehåller detaljer om hur Odoo kan användas för att implementera fyra allmänna steg som är gemensamma för många av de mest populära strategierna för kontinuerlig förbättring, med länkar till dokumentation om hur man konfigurerar de nödvändiga funktionerna. Det sista avsnittet beskriver hur ett specifikt företag kan konfigurera dessa Odoo-implementeringar inom sin organisation.

  1. tillverkning/arbetsflöden/ci-identify

  2. tillverkning/arbetsflöden/ci-suggest

  3. tillverkning/arbetsflöden/ci-implementering

  4. tillverkning/arbetsflöden/ci-review

Viktigt

Ständiga förbättringar är inte en metod som passar alla. De flesta strategier innehåller mellan fyra och sex steg, men för att de ska kunna genomföras på rätt sätt krävs att man utvecklar ett system som är skräddarsytt för varje företags specifika behov.

Detta är inte en begränsning, utan snarare en fördel, eftersom det gör metodiken tillräckligt flexibel för att kunna anpassas till nästan alla användningsfall. I synnerhet Odoo passar bra för denna flexibilitet, eftersom det kan konfigureras för att uppfylla behoven i nästan alla arbetsflöden.

Därför är det viktigt att komma ihåg att innehållet nedan endast ger exempel på hur Odoo kan användas. De bör ses som mer av en utgångspunkt, snarare än en konkret skiss som varje organisation måste följa.

Identifiera problem

Innan förbättringsarbetet kan påbörjas måste det fastställas var det är nödvändigt att göra förbättringar. Det är här som identifiering av problem kommer in i bilden. Två av de bästa Odoo-apparna för att identifiera problem med produkter eller processer är Helpdesk och Quality.

Helpdesk

Appen Helpdesk är användbar för att ta emot feedback från personer utanför organisationen, t.ex. från klienter eller kunder. Detta åstadkoms genom att implementera en (eller flera) av metoderna för mottagning av ärenden, inklusive alias för e-post, chattkonversationer och webbplatsformulär.

Med hjälp av dessa metoder kan kunder skicka in feedback om problem, som sedan granskas av en medlem i ett helpdesk-team. Beroende på resultatet av granskningen kan teammedlemmen besluta att vidta ytterligare åtgärder för att se till att problemet åtgärdas. Detta kan inkludera att skapa en quality alert.

Kvalitet

Appen Quality är användbar för att ta emot feedback från inom organisationen, t.ex. från medarbetarna.

En metod för att åstadkomma detta är att inrätta en quality control point (QCP). En QCP används för att automatiskt skapa kvalitetskontroller med jämna mellanrum, så att de anställda uppmanas att inspektera och bekräfta kvaliteten på en produkt.

Om ett problem upptäcks kan en anställd sedan skapa en kvalitetsvarning för att meddela ett kvalitetsteam. Kvalitetsvarningar kan också skapas oberoende av en QCP, i händelse av att en anställd upptäcker ett problem utan att bli uppmanad att söka efter ett. Detta är ett utmärkt sätt för anställda på kundsupport att meddela ett kvalitetsteam om ett problem som de uppmärksammats på genom ett kundärende.

Föreslå förbättringar

När ett problem har identifierats är nästa steg att lägga fram idéer om hur problemet kan lösas. Precis som när det gäller att identifiera problem är Quality app också användbar för att föreslå förbättringar. Dessutom kan appen PLM (Product Lifecycle Management) också användas för detta ändamål.

Kvalitet

När du skapar en quality alert för att uppmärksamma ett kvalitetsteam på ett problem, kan flikarna Corrective Actions och Preventive Actions användas för att ge feedback om hur problemet kan åtgärdas.

Fliken Corrective Actions används för att föreslå en metod för att åtgärda objekt som påverkas av problemet. Till exempel Skruva fast bultarna hårdare att sätet sitter kvar.

Fliken Preventive Actions används för att föreslå en metod för att förhindra att problemet uppstår i framtiden. Till exempel: ”Dra inte åt skruvarna för mycket, för då lossnar de”.

Kvalitetsteamet som granskar varningen ser dessa åtgärdsförslag och kan ta hänsyn till dem när de beslutar hur problemet ska hanteras.

PLM

Appen PLM används för att hantera en produkts livscykel från introduktionen till varje ny version. Den är därför användbar för att testa idéer för produktförbättringar.

Med hjälp av engineering change orders kan produktledningsteamen skapa nya iterationer av produktens BoMs genom att lägga till eller ta bort specifika komponenter eller operationer efter behov. De produkter som skapas med hjälp av dessa BoMs genomgår en granskningsprocess för att bekräfta att ändringarna är effektiva.

Implementera strategier

Implementering av strategier innebär att de föreslagna lösningarna från steget ”Föreslå förbättringar” omsätts i handling. Appen PLM fortsätter att vara användbar under detta steg, eftersom den kan konfigureras för att göra uppdateringar av BoM. Appen Field Service kan också användas av vissa företag för att göra förbättringar av produkter som redan har sålts till kunder.

PLM

När ändringar i BoM har gått igenom rätt granskningsprocess kan de godkännas och den uppdaterade BoM tas i bruk. Detta görs genom att konfigurera ett av granskningsstegen i ECO för att applicera ändringarna som gjorts i BoM, varvid den uppdaterade BoM blir tillgänglig för nya MOs.

Produktens BoMs kan fortsätta att uppdateras efter behov. Funktionerna versionskontroll i appen PLM gör det enkelt att hantera alla versioner av en viss BoM.

Fälttjänst

Appen PLM är ett utmärkt sätt att göra ändringar i produktens BoMs. Dessa ändringar påverkar dock endast produkter som tillverkas med den nya BoM. Om en defekt produkt redan har sålts till en kund kan det vara nödvändigt att reparera (eller uppdatera) den produkten.

I sådana fall kan appen Field Service användas för att schemalägga interventioner på plats. Dessa insatser gör att servicetekniker (eller andra anställda) kan skickas till en kund för att åtgärda ett problem med en produkt.

Granska åtgärder

Det är när man granskar åtgärderna som den ”kontinuerliga” delen av kontinuerlig förbättring kommer in i bilden, eftersom det gör det möjligt för en organisation att utvärdera de beslut som fattats i de tidigare stegen. Det här steget innebär i princip att man återgår till början av processen, så att ytterligare problem kan identifieras och åtgärdas.

Det innebär att apparna Helpdesk och Quality bör användas igen för att ta emot feedback från kunder och medarbetare. En annan app som kan vara användbar i det här skedet är appen Surveys.

Undersökningar

Efter att ha genomfört förändringar i en produkt eller process kan det vara klokt att be kunderna om feedback direkt, i stället för att vänta på att de hör av sig på eget initiativ. Det kan leda till att feedback kommer fram som kunderna annars kanske inte skulle ha delat med sig av.

Ett av de bästa sätten att åstadkomma detta är genom appen Surveys. Genom att skapa en enkät och skicka den till kunder som får en uppdaterad produkt ökar sannolikheten för att få relevant feedback om produkten.

Exempel på arbetsflöde: produktförbättring för klädhängare

Wood Hut är en tillverkare av fina träprodukter. De är engagerade i att tillverka produkter av högsta möjliga kvalitet och letar alltid efter sätt att förbättra de produkter de säljer, tillsammans med de processer som används för att skapa dem.

Wood Hut använder Odoo-plattformen för att hantera alla delar av sina processer för produktion, leverans och kundnöjdhet. De har utvecklat ett anpassat arbetsflöde för produktförbättring som innehåller apparna Helpdesk, Quality, PLM och Manufacturing.

En av Wood Huts mest populära produkter är deras coat rack. Den är tillverkad helt i ek och kunderna beskriver den som ”elegant och stilren”. Den senaste tidens kundfeedback om klädhängaren har dock uppmärksammat kvalitetsproblem som gör det nödvändigt att revidera den nuvarande tillverkningsprocessen.

Arbetsflödet för produktrevisionen börjar när kundtjänstteamet får ett ärende i Helpdesk-appen från en kund som har problem med den klädhängare som hon har köpt. Kunden, Abigail Peterson, har upptäckt att hennes klädhängare faller omkull när fler än fem kappor hänger på den. Det här är ett stort problem eftersom klädhängaren har tillräckligt med pluggar för sex kappor.

Ett Helpdesk-ärende om ett problem med produkten kapphylla.

Marc, den kundtjänstmedarbetare som tilldelats helpdeskärendet, öppnar appen Kvalitet och skapar en ny kvalitetsvarning. Han taggar Production Quality Team och tilldelar Julie Andreson rollen som kvalitetsmedarbetare med ansvar för larmet.

Julie granskar varningen och rådgör med sitt team om vad som är bäst att göra. De beslutar att det är nödvändigt att revidera produktens BoM för att förhindra att problemet uppstår i framtiden, vilket Julie noterar i fliken Corrective Actions i kvalitetsvarningen.

En kvalitetsvarning skapades om problemet med produkten för klädhängare.

Sedan skickar Julie ett meddelande till produktingenjören Joe Kazan i kvalitetslarmets chatt för att uppmärksamma honom på problemet. Joe öppnar PLM-appen och skapar en nyECO, noterar problemet med klädhängaren och föreslår att en ändring av produktens BoM kan vara nödvändig.

En ECO skapad för att uppdatera kapphyllans produkts BoM.

Joe klickar på Start Revision, och sedan på Revision smartknappen för att öppna version två av klädhängarens BoM. Denna BoM skapades tillsammans medECO och förblir arkiverad tills den är godkänd.

Efter några tester upptäcker Joe att om man lägger till en stödstång av metall till klädhängaren förstärks den, vilket gör att klädhängaren kan hålla sex eller fler rockar utan att falla omkull. Han uppdaterar BoM så att stödstången ingår som en av komponenterna och lägger till en extra operation för att se till att den installeras under tillverkningsprocessen. Slutligen lämnar han ett meddelande till sin chef, Jose, om att det är klart för granskning.

Klädhängaren BoM, uppdaterad för att lägga till en extra komponent och funktion.

Jose går igenom ändringarna och bekräftar att de är en effektiv metod för att lösa problemet med klädhängaren. Han flyttar ECO till Godkänd-stadiet, vilket gör version två av klädhängarens BoM till den aktuella versionen.

Alltså, varje gång en MO skapas för att producera en klädhängare, väljs automatiskt den uppdaterade BoM. Wood Hut börjar producera den förbättrade klädhängaren, och kundfeedback bekräftar att den nya versionen har löst problemet med sin föregångare.

Med hjälp av Odoo-plattformen har Wood Hut implementerat en genomgående produktförbättringsprocess. Eftersom de viktigaste delarna av denna process (kundfeedback, kvalitetskontroll etc.) alltid fungerar kan den återanvändas för att kontinuerligt uppdatera produkter och processer.