Anslut Microsoft Outlook 365 till Odoo med Azure OAuth

Odoo är kompatibelt med Microsofts Azure OAuth för Microsoft 365. För att kunna skicka och ta emot säkra e-postmeddelanden från en anpassad domän behöver du bara konfigurera några inställningar på Azure-plattformen och på Odoo-databasens backend. Denna konfiguration fungerar med antingen en personlig e-postadress eller en adress som skapats av en anpassad domän.

Installation i Microsoft Azure Portal

Skapa en ny applikation

För att komma igång, gå till Microsofts Azure Portal. Logga in med Microsoft Outlook Office 365-kontot om det finns ett sådant, annars loggar du in med det personliga Microsoft-kontot. En användare med administrativ åtkomst till Azure-inställningarna måste ansluta och utföra följande konfiguration. Navigera sedan till avsnittet Manage Microsoft Entra ID (formellt Azure Active Directory).

Klicka nu på Add (+), som finns i toppmenyn, och välj sedan App registration. På skärmen Registrera en applikation byter du namn på Namn till Odoo eller något annat igenkännbart. I avsnittet Supported account types väljer du Accounts in any organizational directory (Any Microsoft Entra ID directory - Multitenant) and personal Microsoft accounts (e.g. Skype, Xbox).

Under avsnittet Redirect URL väljer du Web som plattform och skriver sedan in https://<web base url>/microsoft_outlook/confirm i fältet URL. Webbasadressen kan ändras beroende på vilken webbadress som används för att logga in i databasen.

Observera

I dokumentationen om web.base.url förklaras hur du fryser en unik URL. Det är också möjligt att lägga till olika omdirigeringsadresser i Microsoft-appen.

När URL:en har lagts till i fältet skapar du applikationen genom att Register.

API-behörigheter

Därefter ska API-behörigheter ställas in. Odoo behöver specifika API-behörigheter för att kunna läsa (IMAP) och skicka (SMTP) e-postmeddelanden i Microsoft 365-installationen. Klicka först på länken API-behörigheter, som finns i det vänstra menyfältet. Klicka sedan på knappen (+) Lägg till en behörighet och välj Microsoft Graph under Commonly Used Microsoft APIs. Välj sedan alternativet Delegerade behörigheter.

Sök efter följande Delegerade behörigheter i sökfältet och klicka på Lägg till behörigheter för var och en av dem:

  • SMTP.Send

  • IMAP.AccessAsUser.All

Observera

Behörigheten User.Read kommer att läggas till som standard.

API-behörigheter som behövs för Odoo-integration listas under Microsoft Graph.

Tilldela användare och grupper

När du har lagt till API-behörigheterna navigerar du tillbaka till Overview för Application högst upp i den vänstra sidofältmenyn.

Lägg nu till användare i programmet. Under översiktstabellen Essentials klickar du på länken Managed Application in Local Directory, eller det sista alternativet längst ned till höger i tabellen.

Lägg till användare/grupper genom att klicka på länken Hantera applikation i lokal katalog för den skapade applikationen.

I menyn till vänster väljer du Användare och grupper. Klicka sedan på (+) Lägg till användare/grupp. Beroende på kontot kan antingen en Grupp och en Användare läggas till, eller bara Användare. Personliga konton tillåter endast att Users läggs till.

Under Users eller Groups, klicka på None Selected och lägg till de användare eller grupper av användare som ska skicka e-post från Microsoft account i Odoo. Add användarna/grupperna, klicka på Select och sedan Assign dem till applikationen.

Skapa autentiseringsuppgifter

Nu när Microsoft Azure-appen är konfigurerad måste autentiseringsuppgifter skapas för Odoo-installationen. Dessa inkluderar Client ID och Client Secret. Till att börja med kan Client ID kopieras från Overview-sidan i appen. Klient-ID eller Applikations-ID finns under Displaynamn i Essentials -översikten för appen.

Application/Client ID som finns i appens översikt.

Därefter måste Client Secret Value hämtas. För att få detta värde, klicka på Certificates & Secrets i den vänstra sidomenyn. Sedan måste en Client Secret produceras. För att göra detta klickar du på knappen (+) New Client Secret.

Ett fönster till höger kommer att fyllas med en knapp märkt Add a client secret. Under Description skriver du in Odoo Fetchmail eller något igenkännbart och anger sedan expiration date.

Viktigt

En ny Client Secret kommer att behöva skapas och konfigureras om den första går ut. I detta fall kan det bli ett avbrott i tjänsten, så utgångsdatumet bör noteras och sättas till det längsta möjliga datumet.

Klicka sedan på Add när dessa två värden har angetts. En Client Secret Value och Secret ID kommer att skapas. Det är viktigt att kopiera Value eller Client Secret Value till ett anteckningsblock eftersom det kommer att krypteras när du lämnar den här sidan. Secret ID behövs inte.

Klientens hemliga värde eller värde i appens autentiseringsuppgifter.

Efter dessa steg bör följande objekt vara redo att konfigureras i Odoo:

  • Ett klient-ID (Client ID eller Application ID)

  • En klienthemlighet (Value eller Client Secret Value)

Detta slutför installationen på Microsoft Azure Portal-sidan.

Installation i Odoo

Ange autentiseringsuppgifter för Microsoft Outlook

Öppna först Odoo-databasen och navigera till modulen Apps. Ta sedan bort filtret Apps från sökfältet och skriv in Outlook. Därefter installerar du modulen som heter Microsoft Outlook.

Gå sedan till Inställningar ‣ Allmänna inställningar, och under avsnittet Diskutera, se till att kryssrutan för Egendefinierade e-postservrar är markerad. Detta fyller i ett nytt alternativ för Outlook Credentials.

Spara framstegen.

Kopiera och klistra sedan in Client ID (Application ID) och Client Secret (Client Secret Value) i respektive fält och Save inställningarna.

Outlook-autentiseringsuppgifter i Odoo Allmänna inställningar.

Konfigurera server för utgående e-post

På sidan General Settings, under inställningen Custom Email Servers, klickar du på länken Outgoing Email Servers för att konfigurera Microsoft-kontot.

Skapa sedan en ny e-postserver och markera rutan för Outlook. Fyll sedan i Name (det kan vara vad som helst) och Microsoft Outlook-e-post Username.

Om fältet From Filter är tomt anger du antingen en domän eller e-postadress.

Klicka sedan på Anslut ditt Outlook-konto.

Ett nytt fönster från Microsoft öppnas för att slutföra auktoriseringsprocessen. Välj lämplig e-postadress som konfigureras i Odoo.

Behörighetssida för att bevilja åtkomst mellan den nyskapade appen och Odoo.

Tillåt sedan Odoo att komma åt Microsoft-kontot genom att klicka på Ja. Efter detta kommer sidan att navigera tillbaka till den nyligen konfigurerade Outgoing Mail Server i Odoo. Konfigurationen laddar automatiskt token i Odoo, och en tagg som anger Outlook Token Valid visas i grönt.

Giltig indikator för Outlook-token.

Slutligen klickar du på Test Connection. Ett bekräftelsemeddelande bör visas. Odoo-databasen kan nu skicka säkra, säkra e-postmeddelanden via Microsoft Outlook med OAuth-autentisering.

Konfiguration med en enda utgående e-postserver

Att konfigurera en enda utgående server är den enklaste konfigurationen som finns för Microsoft Azure och den kräver inte omfattande åtkomsträttigheter för användarna i databasen.

En generisk e-postadress används för att skicka e-postmeddelanden till alla användare i databasen. Den kan till exempel vara strukturerad med ett notifications-alias (notifications@example.com) eller contact-alias (contact@example.com). Denna adress måste vara inställd som FROM Filtering på servern. Adressen måste också matcha nyckelkombinationen {mail.default.from}@{mail.catchall.domain} i systemparametrarna.

Se även

Mer information finns i From Filtering-dokumentationen.

Observera

Systemparametrar kan nås genom att aktivera Utvecklarläge (felsökningsläge) i menyn Inställningar ‣ Teknik ‣ Parametrar ‣ Systemparametrar.

När du använder den här konfigurationen kommer varje e-postmeddelande som skickas från databasen att använda adressen till den konfigurerade notification-postlådan. Det bör dock noteras att avsändarens namn kommer att visas men att e-postadressen kommer att ändras:

Namn från riktig avsändare med statisk e-post.

Example

Konfiguration av en server för utgående e-post:

  • Server för utgående e-post användarnamn (inloggning) = notifications@example.com

  • Server för utgående e-post FROM Filtering = notifications@example.com

  • mail.catchall.domain i systemparametrar = example.com

  • mail.default.from i systemparametrar = notifications

Användarspecifik konfiguration (flera användare)

Förutom en generisk e-postserver kan individuella e-postservrar konfigureras för användare i en databas. Dessa e-postadresser måste anges som FROM Filtering på varje enskild server för att den här konfigurationen ska fungera.

Denna konfiguration är den svåraste av de två Microsoft Azure-konfigurationerna, eftersom den kräver att alla användare som är konfigurerade med e-postservrar har åtkomsträttigheter till inställningar för att kunna upprätta en anslutning till e-postservern.

Inställning

Varje användare bör ha en separat e-postserver. FROM Filtering bör ställas in så att endast användarens e-post skickas från den servern. Med andra ord, endast en användare med en e-postadress som matchar inställningen FROM Filtering kan använda den här servern.

Se även

Mer information finns i From Filtering-dokumentationen.

En fallback server måste konfigureras för att tillåta sändning av notifications. FROM Filtering för denna server bör ha värdet {mail.default.from}@{mail.catchall.domain}.

Observera

Systemparametrar kan nås genom att aktivera Utvecklarläge (felsökningsläge) i menyn Inställningar ‣ Teknik ‣ Parametrar ‣ Systemparametrar.

Viktigt

Konfigurationen för denna transaktionella e-postserver kan fungera tillsammans med en utgående e-postserver för massutskick. Den FROM Filtering för mass-mailing e-postserver kan förbli tom, men det är krav på att läggas till i inställningarna för *Email Marketing * ansökan.

Se även

Mer information om hur du ställer in e-postservern för massutskick finns i Skicka e-postmeddelanden med en extern SMTP-server.

Example

Konfiguration av server för utgående e-post för flera användare:

  • Användare #1 brevlåda
    • Utgående e-postserver #1 användarnamn (inloggning) = john@example.com

    • Utgående e-postserver #1 FROM Filtering = john@example.com

  • Användare #2 brevlåda
    • Utgående e-postserver #2 användarnamn (inloggning) = jane@example.com

    • Utgående e-postserver #2 FROM Filtering = jane@example.com

  • Brevlåda för meddelanden
    • Utgående e-postserver #3 användarnamn (inloggning) = notifications@example.com

    • Utgående e-postserver #3 FROM Filtering = notifications@example.com

  • Systemparametrar
    • mail.catchall.domain i systemparametrar = example.com

    • mail.default.from i systemparametrar = notifications

Konfigurera server för inkommande e-post

Det inkommande kontot bör konfigureras på samma sätt som det utgående e-postkontot. Gå till Incoming Mail Servers i Technical Menu och Create en ny konfiguration. Markera eller kryssa i knappen bredvid Outlook Oauth Authentication och ange Microsoft Outlook-användarnamnet. Klicka på Anslut ditt Outlook-konto. Odoo kommer att säga: Outlook Token Valid Nu Test and Confirm kontot. Kontot ska nu vara redo att ta emot e-post till Odoo-databasen.