Widoczność

Możesz wybrać wyświetlanie lub ukrywanie bloków konstrukcyjnych w zależności od:

  • typu urządzenia odwiedzającego (urządzenie mobilne lub komputer),

  • kraju (geolokalizacja oparta na IP),

  • języka witryny,

  • parametrów UTM oraz

  • stanu logowania.

Urządzenie mobilne/komputer

Aby przełączyć widoczność bloku konstrukcyjnego w zależności od typu urządzenia odwiedzającego:

  • Otwórz edytor witryny i wybierz blok.

  • W zakładce Dostosuj, w opcjach dostosowania bloku, poszukaj Widoczność.

    • Kliknij przycisk (Pokaż/Ukryj na komputerze), aby ukryć blok dla użytkowników odwiedzających twoją stronę internetową z komputera.

    • Kliknij przycisk (Pokaż/Ukryj na urządzeniu mobilnym), aby ukryć blok dla użytkowników odwiedzających twoją stronę internetową z urządzenia mobilnego.

  • Kliknij Zapisz, aby zastosować zmiany.

Czasami możliwe jest również ukrycie elementów w blokach. Najczęściej używa się tego do ukrycia określonych elementów wewnątrz bloków, które mogą być zbyt szerokie, aby wyświetlić się poprawnie na urządzeniach mobilnych. Aby sprawdzić, czy opcja jest dostępna, wybierz element wewnątrz bloku i poszukaj opcji Widoczność w opcjach dostosowania elementu.

Example

Wybrane zdjęcie jest ukryte na urządzeniach mobilnych.

Przykład elementu kolumny ukrytego na urządzeniach mobilnych

Warunki

Aby uzyskać dostęp do warunków kraju, języka strony internetowej, parametrów UTM i stanu logowania:

  • Otwórz edytor strony internetowej i wybierz blok budujący.

  • W zakładce Dostosuj poszukaj Widoczność.

  • Kliknij Bez warunku i wybierz zamiast tego Warunkowo, aby wyświetlić różne opcje:

    • Kraj: kraj adresu IP odwiedzającego.

    • Języki: język strony internetowej używany przez odwiedzającego.

      Informacja

      Ta opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy zainstalowany jest więcej niż jeden język.

    • Kampania UTM: wybrana kampania.

    • Medium UTM: wybrane medium dowolnej kampanii.

    • Źródło UTM: wybrane źródło dowolnej kampanii.

    • Użytkownicy: wybierz, czy odwiedzający powinien być Zalogowany, czy Wylogowany, aby zobaczyć blok. Domyślnie opcja jest ustawiona na Widoczne dla wszystkich.

  • Dla jednej lub więcej z pierwszych pięciu opcji wybierz, czy blok powinien być Widoczny dla, czy Ukryty dla, następnie kliknij Wybierz rekord… i wybierz go.

Wskazówka

  • Możesz wybrać wiele rekordów dla każdej opcji, klikając ponownie Wybierz rekord….

  • Kliknij przycisk (usuń), aby usunąć opcję.

Kliknij Zapisz, aby zastosować zmiany.

Example

Blok z następującą konfiguracją będzie wyświetlany tylko odwiedzającym z belgijskim adresem IP, dla których strona internetowa jest wyświetlana po francusku, chyba że odwiedzą stronę przy użyciu śledzonego adresu URL kampanii Sales.

Przykład bloku skonfigurowanego z kilkoma warunkami widoczności

Niewidoczne elementy

Bloki i elementy z niestandardowymi ustawieniami widoczności są wymienione na dole paska bocznego edytora strony internetowej. Możesz wyświetlić podgląd strony, klikając przycisk (widoczny), aby ukryć blok lub element, lub (ukryty), aby wyświetlić go w edytorze strony internetowej.

Bloki i elementy z niestandardowymi ustawieniami widoczności wyświetlane na dole edytora