Uppdateringar av buggfixar

Inledning

För att kunna dra nytta av de senaste förbättringarna, säkerhetsfixarna, buggkorrigeringarna och prestandaökningarna kan du behöva uppdatera din Odoo-installation från tid till annan.

Denna guide gäller endast när du använder Odoo på din egen hosting-infrastruktur. Om du använder en av Odoo Cloud-lösningarna utförs uppdateringar automatiskt för dig.

Terminologin kring programvaruuppdateringar är ofta förvirrande, så här följer några preliminära definitioner:

Uppdatering (av en Odoo-installation)

Avser processen för att erhålla den senaste revisionen av källkoden för din nuvarande Odoo Edition. Till exempel att uppdatera din Odoo Enterprise 13.0 till den senaste revisionen. Detta orsakar inte direkt någon förändring av innehållet i din Odoo-databas och kan ångras genom att återinstallera den tidigare versionen av källkoden.

Uppgradering (av en Odoo-databas)

Avser en komplex databehandlingsprocess där strukturen och innehållet i din databas ändras permanent för att göra den kompatibel med en ny version av Odoo. Denna operation är oåterkallelig och utförs vanligtvis via Odoo’s databasuppgraderingstjänst, när du bestämmer dig för att byta till en nyare version av Odoo. Historiskt sett har denna process också kallats ”migrering” eftersom den innebär att data flyttas runt i databasen, även om databasen kan hamna på samma fysiska plats efter uppgraderingen.

Denna sida beskriver de typiska stegen som behövs för att uppdatera en Odoo-installation till den senaste versionen. Om du vill ha mer information om hur du uppgraderar en databas kan du istället besöka sidan Odoo Upgrade page.

I ett nötskal

Uppdatering av Odoo görs genom att helt enkelt installera om den senaste versionen av din Odoo Edition ovanpå din nuvarande installation. Detta kommer att bevara dina data utan någon förändring, så länge du inte avinstallerar PostgreSQL (databasmotorn som levereras med Odoo).

Den viktigaste referensen för uppdatering är logiskt nog vår installationsguide, som förklarar de vanligaste installationsmetoderna.

Det är också lämpligast att uppdateringen görs av den person som ursprungligen installerade Odoo, eftersom proceduren är mycket likartad.

Observera

Vi rekommenderar alltid att man laddar ner en helt ny och uppdaterad Odoo-version i stället för att manuellt installera patchar, t.ex. de säkerhetspatchar som medföljer Security Advisories. Patcherna tillhandahålls främst för installationer som är kraftigt anpassade, eller för teknisk personal som föredrar att tillämpa minimala ändringar tillfälligt medan de testar en fullständig uppdatering.

Steg 1: Ladda ner en uppdaterad Odoo-version

Den centrala nedladdningssidan är https://www.odoo.com/page/download. Om du ser en ”Köp”-länk för Odoo Enterprise-nedladdningen, se till att du är inloggad på Odoo.com med samma inloggning som är kopplad till din Odoo Enterprise-prenumeration.

Alternativt kan du använda den unika nedladdningslänken som inkluderades i ditt Odoo Enterprise-köpbekräftelsemail.

Observera

Du behöver inte ladda ner en uppdaterad version om du installerade via Github (se nedan)

Steg 2: Gör en säkerhetskopia av din databas

Uppdateringsproceduren är ganska säker och bör inte ändra dina data. Det är dock alltid bäst att ta en fullständig säkerhetskopia av databasen innan du gör några ändringar i din installation, och att lagra den på ett säkert ställe, på en annan dator.

Om du inte har inaktiverat databashanteraren (se här varför du bör göra det), kan du använda den (länk längst ner på skärmen för val av databas) för att ladda ner en säkerhetskopia av din(a) databas(er). Om du har inaktiverat den, använd samma procedur som för dina vanliga säkerhetskopior.

Steg 3: Installera den uppdaterade versionen

Välj den metod som passar din nuvarande installation:

Förpackade installatörer

Om du installerade Odoo med ett installationspaket som laddats ner på vår webbplats (den rekommenderade metoden) är uppdateringen mycket enkel. Allt du behöver göra är att ladda ner det installationspaket som motsvarar ditt system (se steg 1) och installera det på din server. De uppdateras dagligen och innehåller de senaste säkerhetsfixarna. Vanligtvis kan du dubbelklicka på paketet för att installera det ovanpå den aktuella installationen. När du har installerat paketet måste du starta om Odoo-tjänsten eller starta om din server, så är allt klart.

Installation av källkod (Tarball)

Om du ursprungligen har installerat Odoo med ”tarball”-versionen (källkodsarkiv) måste du ersätta installationskatalogen med en nyare version. Ladda först ner den senaste tarball-versionen från Odoo.com. De uppdateras dagligen och innehåller de senaste säkerhetsfixarna (se steg 1). När du har laddat ner paketet extraherar du det till en tillfällig plats på din server.

Du får en mapp märkt med versionen av källkoden, till exempel ”odoo-13.0+e.20190719”, som innehåller en mapp ”odoo.egg-info” och den faktiska källkodsmappen med namnet ”odoo” (för Odoo 10 och senare) eller ”openerp” för äldre versioner. Du kan ignorera mappen odoo.egg-info. Leta reda på mappen där din nuvarande installation är distribuerad och ersätt den med den nyare mappen ”odoo” eller ”openerp” som fanns i arkivet du just extraherade.

Var noga med att matcha mapplayouten, till exempel bör den nya mappen ”addons” som ingår i källkoden hamna exakt på samma sökväg som den var tidigare. Håll sedan utkik efter eventuella specifika konfigurationsfiler som du kan ha kopierat eller ändrat manuellt i den gamla mappen, och kopiera över dem till den nya mappen. Slutligen startar du om Odoo-tjänsten eller startar om maskinen, så är allt klart.

Installation av källkod (Github)

Om du ursprungligen har installerat Odoo med en fullständig Github-klon av de officiella arkiven, kräver uppdateringsproceduren att du hämtar den senaste källkoden via git. Gå in i katalogen för varje arkiv (det huvudsakliga Odoo-arkivet och Enterprise-arkivet) och kör följande kommandon:

git fetch
git rebase --autostash

Det sista kommandot kan orsaka källkodskonflikter om du har redigerat Odoo-källkoden lokalt. I felmeddelandet får du en lista över filer med konflikter, och du måste lösa konflikterna manuellt genom att redigera dem och bestämma vilken del av koden som ska behållas.

Om du föredrar att helt enkelt ignorera de motstridiga ändringarna och återställa den officiella versionen kan du använda följande kommando:

git reset --hard

Slutligen startar du om Odoo-tjänsten eller startar om maskinen, och du bör vara klar.

Docker

Se vår Docker image documentation för specifika uppdateringsinstruktioner.