Calendar de întreținere

Evitarea defecțiunilor echipamentelor și a blocajelor în centrele de lucru din depozit necesită întreținere constantă a echipamentului. Întreținerea corectivă în timp util pentru mașinile și uneltele care se defectează în mod neașteptat, precum și întreținerea preventivă pentru a se asigura că astfel de probleme sunt evitate, sunt esențiale pentru a menține funcționarea fără probleme a operațiunilor din depozit.

În Întreținere Odoo, utilizatorii pot accesa Calendarul de întreținere pentru a crea, programa și edita solicitări de întreținere corectivă și preventivă, pentru a rămâne la curent cu echipamentele și centrele de lucru.

Creați cerere de întreținere

Solicitările de întreținere pot fi create direct din Calendarul de întreținere. Pentru a accesa calendarul, navigați la Aplicația de întreținere ‣ Întreținere ‣ Calendar de întreținere.

Pentru a crea o cerere nouă, faceți clic oriunde în calendar. Procedând astfel, se deschide o fereastră pop-up Eveniment nou. În câmpul Nume:, atribuiți un titlu noii solicitări.

O nouă fereastră pop-up pentru crearea unui eveniment.

Făcând clic pe Creare în fereastra pop-up salvează noua solicitare fără detalii suplimentare. Dacă crearea solicitării ar trebui să fie anulată, faceți clic pe Anulați.

Pentru a adăuga mai multe detalii și a programa solicitarea pentru o anumită dată și oră, faceți clic pe Edit.

Făcând clic pe Editează se deschide un formular de cerere de întreținere necompletat, unde pot fi completate diverse detalii despre cerere.

Editați cererea de întreținere

În câmpul Solicitare, atribuiți un titlu noii solicitări. În câmpul Created By, din meniul drop-down, selectați de către care utilizator a fost creată solicitarea. În mod implicit, acest câmp se completează cu utilizatorul care creează solicitarea.

Crearea unui nou formular de cerere de întreținere.

În câmpul Pentru, din meniul derulant, selectați dacă această solicitare este creată pentru o piesă din Echipament sau un Centrul de lucru.

Notă

Dacă Centrul de lucru este selectat în meniul derulant al câmpului Pentru, pe formular apar două câmpuri suplimentare: Centrul de lucru și Blocați Centrul de lucru.

În câmpul Centrul de lucru, selectați la ce centru de lucru din depozit se aplică această solicitare de întreținere.

Dacă caseta de selectare a opțiunii Block Workcenter este bifată, nu este posibilă planificarea comenzilor de lucru sau a altor solicitări de întreținere în acest centru de lucru în timpul în care această solicitare este efectuată.

Dacă Echipament este selectat în câmpul Pentru, care este implicit, selectați ce mașină sau unealtă necesită întreținere din câmpul Echipament. Odată ce o anumită piesă de echipament este selectată, apare un câmp gri Category, care afișează Categoria de echipament căreia îi aparține echipamentul.

În câmpul Șablon foaie de lucru, dacă este necesar, faceți clic pe meniul derulant pentru a selecta un șablon de foaie de lucru. Aceste șabloane sunt șabloane personalizate care pot fi completate de către angajatul care efectuează întreținerea.

Sub câmpul Categorie, câmpul Data cererii afișează data solicitată pentru ca întreținerea să aibă loc.

Câmpul Tipul de întreținere oferă două opțiuni de selectare a butoanelor radio: Corectiv și Preventiv.

:guilabel:Întreținerea „corectivă” este pentru solicitările care apar pentru nevoi imediate, cum ar fi echipamente stricate, în timp ce :guilabel:Întreținerea „preventivă” este pentru solicitările planificate, pentru a evita defecțiunile în viitor.

Dacă această solicitare este legată de un anumit MO, selectați acel MO din câmpul Comandă de fabricație.

Din meniul derulant pentru câmpul Team, selectați echipa de întreținere dorită care va efectua întreținerea. În câmpul Responsabil, selectați tehnicianul responsabil cu cererea.

Detalii completate ale formularului de cerere de întreținere.

În câmpul Data programată, faceți clic pe dată pentru a deschide un popover de calendar. Din acest popover, selectați data planificată pentru întreținere și faceți clic pe Aplicare pentru a salva data.

În câmpul Durata, introduceți numărul de ore (în format 00:00) pe care este planificată să le dureze întreținerea.

În câmpul Prioritate, alegeți o prioritate între unu și trei ⭐⭐⭐ (stele). Aceasta indică importanța cererii de întreținere.

Dacă lucrați într-un mediu cu mai multe companii, din meniul derulant din câmpul Companie, selectați compania căreia îi aparține această solicitare de întreținere.

În partea de jos a formularului, există două file: Note și Instrucțiuni.

În fila Note, introduceți orice notă internă pentru echipa sau tehnicianul atribuit solicitării, dacă este necesar.

În fila Instrucțiuni, dacă este necesar, selectați una dintre cele trei opțiuni de buton radio pentru a furniza instrucțiuni de întreținere echipei sau tehnicianului desemnat. Metodele disponibile pentru furnizarea de instrucțiuni sunt prin PDF, Google Slide sau Text.

Opțiunile filei Instrucțiuni din formularul de cerere de întreținere.

Elemente de calendar

Calendarul de întreținere oferă diverse vizualizări, funcții de căutare și filtre pentru a ajuta la urmărirea progresului cererilor de întreținere în curs și planificate.

Următoarele secțiuni descriu elementele găsite în diferite vizualizări ale calendarului.

Filtre și Favorite

Pentru a accesa calendarul de întreținere, navigați la Aplicația de întreținere ‣ Întreținere ‣ Calendar de întreținere.

Pentru a adăuga și a elimina filtre pentru sortarea datelor din Calendarul de întreținere, faceți clic pe pictograma 🔻 (triunghi îndreptat în jos), în dreapta barei de căutare din partea de sus a paginii.

Partea stângă a meniului derulant rezultat listează toți utilizatorii Filtre pe care le pot selecta. În mod implicit, To Do și Active sunt selectate, astfel încât toate cererile deschise sunt afișate.

Sfat

Pentru a adăuga un filtru personalizat la Calendarul de întreținere, faceți clic pe Adăugați filtru personalizat, în secțiunea Filtre din meniul derulant. Aceasta deschide o fereastră pop-up Adăugați filtru personalizat.

Din această fereastră pop-up, configurați proprietățile noii reguli pentru filtru. Odată gata, faceți clic pe Adăugați.

Partea din dreapta a meniului derulant afișează Favorite sau orice căutări care au fost salvate ca favorite pentru a fi revăzute la o dată ulterioară.

Secțiunea Favorite din meniul drop-down Filtre.

Pentru a salva o nouă căutare Favorita, selectați Filtrele dorite. Apoi, faceți clic pe Salvați căutarea curentă. În câmpul de sub Salvați căutarea curentă, atribuiți un nume căutării.

Sub numele atribuit, există două opțiuni, pentru a salva căutarea curentă fie ca filtru implicit, fie ca un filtru Partajat.

Selectarea Filtru implicit setează acest filtru ca implicit atunci când deschideți această vizualizare calendar.

Selectarea filtrului Partajat face ca acest filtru să fie disponibil pentru alți utilizatori.

Odată gata, faceți clic pe Salvați. Când se face clic, noul filtru Favorite apare în coloana Favorite, iar o pictogramă ⭐ (steaua de aur) apare cu numele filtrului în bara de căutare.

Vizualizări

Calendarul de întreținere este disponibil în șase vizualizări diferite: Calendar (implicit), Kanban, Lista, Pivot, :guilabel:` Graph` și Activitate.

Pictograme de tip de vizualizare diferite pentru calendarul de întreținere.

Vizualizare calendar

Calendar este vizualizarea implicită afișată atunci când Calendarul de întreținere este deschis. Există o serie de opțiuni în acest tip de vizualizare pentru sortarea și gruparea informațiilor despre solicitările de întreținere.

În colțul din stânga sus al paginii, există un meniu drop-down setat la Week, în mod implicit. Făcând clic pe acel meniu derulant, se dezvăluie diferitele perioade de timp în care calendarul poate fi vizualizat: Day, Month și Year. Există, de asemenea, o opțiune pentru Afișează weekendurile, selectată implicit. Dacă nu este selectat, weekendurile nu sunt afișate în calendar.

Opțiuni din meniul derulant pentru perioada calendaristică.

În stânga acestui meniu, există o pictogramă ⬅️ (săgeată la stânga) și o pictogramă ➡️ (săgeată la dreapta). Făcând clic pe aceste săgeți, calendarul se deplasează înapoi sau, respectiv, înainte în timp.

În dreapta meniului derulant setat la Săptămâna, în mod implicit, este un buton Astăzi. Făcând clic pe acest buton, se resetează calendarul pentru a vedea data de astăzi, indiferent de momentul în care este vizualizat înainte de a da clic pe el.

În partea din dreapta a paginii se află o coloană din bara laterală, care conține un calendar minimizat setat la data de astăzi și o listă Tehnicieni, afișând toți Tehnicienii cu solicitări deschise în prezent. Faceți clic pe pictograma (panel) din partea de sus a acestei bare laterale pentru a deschide sau închide bara laterală.

Notă

Lista Tehnicieni se afișează numai dacă tehnicienii sunt alocați solicitărilor deschise, iar tehnicienii individuali sunt listați numai dacă sunt enumerați ca Responsabili pe cel puțin un formular de cerere de întreținere.

Vizualizare Kanban

Cu vizualizarea Kanban, toate cererile de întreținere deschise sunt afișate în coloane în stil Kanban, în etapele respective ale procesului de întreținere.

Fiecare cerere de întreținere apare pe propriul card de sarcini, iar fiecare card de sarcini poate fi glisat și fixat într-o etapă diferită a conductei Kanban.

Fiecare coloană are un nume (adică În curs). Trecând cu mouse-ul în partea de sus a unei coloane, apare o pictogramă ⚙️ (roată). Făcând clic pe pictograma ⚙️ (roată) dezvăluie o listă de opțiuni pentru acea coloană: Fold, Edit, Automations și Delete.

Opțiuni de coloane pentru etapă în vizualizarea Kanban.

Făcând clic pe Fold, coloana este pliată pentru a ascunde conținutul acesteia.

Făcând clic pe Editare se deschide o fereastră pop-up Editare: (numele scenei), cu numele scenei corespunzătoare, în care detaliile coloanei pot fi editate. Următoarele sunt opțiunile coloanelor care pot fi editate:

Fereastra pop-up Editare în curs.
  • Nume: numele etapei din conducta Kanban.

  • Folded in Maintenance Pipe: când este bifată, coloana acestei etape este pliată implicit în tipul de vizualizare Kanban.

  • Cerere confirmată: când această casetă nu este bifată, iar tipul cererii de întreținere este setat la Centrul de muncă, nu se creează concediu pentru centrul de muncă respectiv când este creată o cerere de întreținere. Dacă caseta este bifată, centrul de lucru este blocat automat pe durata indicată, fie la data specificată, fie cât mai curând posibil, dacă centrul de lucru este indisponibil.

  • Secvență: ordinea în procesul de întreținere, în care apare această etapă.

  • Solicitare finalizată: dacă este bifată, această casetă indică că această etapă este pasul final al procesului de întreținere. Solicitările mutate în această etapă sunt închise.

Odată gata, faceți clic pe Salvați și închideți. Dacă nu s-au făcut modificări, faceți clic pe Renunțați sau pe pictograma X pentru a închide fereastra pop-up.

Vizualizare Listă

Cu vizualizarea List selectată, toate cererile de întreținere deschise sunt afișate într-o listă, cu informații despre fiecare cerere listată pe rândul său respectiv.

Coloanele de informații afișate în acest tip de vizualizare sunt următoarele:

  • Subiecte: numele atribuit cererii de întreținere.

  • Angajat: angajatul care a creat inițial cererea de întreținere.

  • Tehnician: tehnicianul responsabil cu cererea de întreținere.

  • Categorie: categoria din care face parte echipamentul care se repara.

  • Stage: etapa procesului de întreținere în care se află în prezent solicitarea.

  • Companie: dacă este într-un mediu cu mai multe companii, compania din baza de date căreia îi este atribuită cererea.

Vedere pivot

Cu vizualizarea Pivot selectată, solicitările de întreținere sunt afișate într-un tabel pivot și pot fi personalizate pentru a afișa diferite valori de date.

Pentru a adăuga mai multe date la tabelul pivot, faceți clic pe butonul Măsuri pentru a afișa un meniu drop-down. În mod implicit, Count este selectat. Opțiuni suplimentare de adăugat la tabel sunt Frunze suplimentare de planificat înainte, Durata și Repetați fiecare.

Măsoară opțiunile de pe pagina de vizualizare Pivot.

În dreapta butonului Măsuri se află butonul Inserare în foaia de calcul. Făcând clic pe acest buton, se deschide o fereastră pop-up intitulată Selectați o foaie de calcul pentru a introduce pivotul..

Există două file în această fereastră pop-up: Foi de calcul și Tablouri de bord. Faceți clic pe una dintre aceste file și selectați o foaie de calcul sau un tablou de bord din baza de date pentru a adăuga acest tabel pivot. Odată gata, faceți clic pe Confirmați. Dacă acest tabel nu ar trebui adăugat la o foaie de calcul sau la un tablou de bord, faceți clic pe Anulați sau pe pictograma X pentru a închide fereastra pop-up.

În dreapta butonului Insert in Spreadsheet sunt trei butoane:

  • Flip axis: axele x și y ale tabelului de date pivot.

  • Expand all: toate rândurile și coloanele disponibile din tabelul de date pivot se extind complet.

  • Descărcați xlsx: tabelul de date pivot este descărcat ca fișier .xlsx.

Vedere grafică

Cu vizualizarea grafică selectată, următoarele opțiuni apar între bara de căutare și reprezentarea vizuală a datelor. Aceste opțiuni specifice graficului sunt situate în partea dreaptă a butoanelor Măsuri și Inserați în foaia de calcul.

Pictograme de tip grafic pe pagina de vizualizare a graficului.

Există trei tipuri diferite de grafice disponibile utilizatorilor pentru a vizualiza datele:

  • Diagramă cu bare: datele sunt afișate într-o diagramă cu bare.

  • Line Chart: datele sunt afișate într-o diagramă cu linii.

  • Pie Chart: datele sunt afișate într-o diagramă circulară.

Când vizualizați datele ca un grafic Bar Chart, datele pot fi formatate în următoarele moduri:

  • Stacked: datele sunt stivuite pe grafic.

  • Descendent: datele sunt afișate în ordine descrescătoare.

  • Crescător: datele sunt afișate în ordine crescătoare.

Când vizualizați datele ca un grafic Line Chart, datele pot fi formatate în următoarele moduri:

  • Stacked: datele sunt stivuite pe grafic.

  • Cumulative: datele sunt din ce în ce mai acumulate.

  • Descendent: datele sunt afișate în ordine descrescătoare.

  • Crescător: datele sunt afișate în ordine crescătoare.

Când vizualizați datele ca un grafic Pie Chart, toate datele relevante sunt afișate implicit și nu sunt disponibile opțiuni suplimentare de formatare.

Vizualizare activitate

Cu vizualizarea Activity selectată, toate solicitările de întreținere deschise sunt listate pe propriul rând, cu posibilitatea de a programa activități legate de acele solicitări.

Solicitări de întreținere în vizualizarea Activitate.

Solicitările de întreținere sunt listate în coloana Solicitare de întreținere ca activități. Făcând clic pe o solicitare, se deschide un popover Solicitare de întreținere care indică starea solicitării și tehnicianul responsabil. Pentru a programa o activitate direct din popover, faceți clic pe ➕ Programați o activitate. Aceasta deschide o fereastră pop-up Programați activitatea.

Din fereastra pop-up, alegeți Tipul de activitate, furnizați un Rezumat, programați o Data scadență și alegeți utilizatorul responsabil din Atribuit la camp.

Fereastra pop-up Programare activitate.

Introduceți orice notă suplimentară pentru noua activitate în spațiul liber de sub câmpul gri Înregistrați o notă…. Când faceți clic, aceasta se schimbă în Tastați „/” pentru comenzi.

Odată gata, faceți clic pe Programare pentru a programa activitatea. Alternativ, faceți clic pe Programați și marcați ca gata pentru a închide activitatea, faceți clic pe Terminat și programați următorul pentru a închide activitatea și a deschide una nouă sau faceți clic pe Anulați pentru a anula activitatea .

Cu vizualizarea Activitate selectată, fiecare tip de activitate disponibil la programarea unei activități este listat ca propria sa coloană. Aceste coloane sunt E-mail, Apel, Întâlnire, Solicitare de întreținere, De făcut, Încărcați document, : guilabel:Solicitare semnătură și Acordarea acordării.

Pentru a programa o activitate cu acel tip de activitate specific, faceți clic în orice casetă goală de pe rândul corespunzător pentru cererea de întreținere dorită și faceți clic pe pictograma ➕ (plus). Aceasta deschide o fereastră pop-up Odoo, în care activitatea poate fi programată.

Fereastra de activitate a programului pop-up Odoo.