România

Configurare

Instalați următoarele module pentru a obține toate caracteristicile localizării din România.

Nume

Nume tehnic

Descriere

România - Contabilitate

l10n_ro

Implicit pachetul de localizare fiscală.

Export SAF-T Românesc

l10n_ro_saft

Modul pentru a genera Declarația D.406 în format SAF-T.

Module pentru localizarea românească

Declarația D.406

Începând cu 1 ianuarie 2023, companiile înregistrate în scopuri fiscale în România trebuie să-și raporteze datele contabile la Agenția Fiscală Română lunar sau trimestrial în declarația D.406.

Odoo vă pune la dispoziție tot ce aveți nevoie pentru a exporta datele acestei declarații în format SAF-T XML, pe care o puteți valida și semna folosind software-ul furnizat de Agenția Fiscală Română.

Notă

În prezent, Odoo acceptă doar generarea declarației D.406 lunară/trimestrială (care conține înregistrări de jurnal, facturi, facturi de furnizor și plăți). Declarația anuală (inclusiv activele) și declarația la cerere (inclusiv inventarul) nu sunt încă acceptate.

Configurare

Companie

  • Sub Setări –> Setări generale, în secțiunea Companii, faceți clic pe Actualizare informații și completați Țara, Oraș și Număr de telefon.

  • Furnizați :abbr:` numărul CUI (Codul Unic de Inregistrare)` al companiei dvs. sau numărul CIF (pentru companii străine) în câmpul ID companie, fără Prefixul RO (de ex., 18547290).

  • Dacă compania dumneavoastră este înregistrată pentru TVA în România, completați numărul câmpului Tax ID, inclusiv prefixul RO (de exemplu, RO18547290). Dacă firma nu este înregistrată la TVA în România, nu trebuie să completați câmpul ID fiscal.

  • Deschideți aplicația Contacte și căutați compania dvs. Deschideți profilul companiei dvs. și, în fila Contabilitate, faceți clic pe Adăugați o linie și adăugați numărul de cont bancar dacă nu ați fost deja informat. Asigurați-vă că profilul este setat ca Company deasupra nume.

    • Trebuie să aveți cel puțin o persoană de contact conectată la compania dvs. în aplicația Contacte. Dacă nu este conectată nicio persoană de contact, creați una nouă făcând clic pe Nou, setați-o ca Persoană fizică și selectați compania dvs. în câmpul Nume companie.

Planul de conturi

Pentru a genera un dosar de creanță de către Agenția Fiscală Română, planul de conturi nu trebuie să se abate de la un plan de conturi oficial, cum ar fi:

  • planul de conturi pentru societatile comerciale (PlanConturiBalSocCom), care se instaleaza implicit la crearea unei societati cu localizare in Romania sau;

  • planul de conturi pentru companiile care urmează IFRS (PlanConturiIFRS).

Sub Setări –> Contabilitate, în secțiunea Localizare în România, setați Baza contabilă fiscală pentru a reflecta reglementările contabile și Planul de conturi utilizate de companie.

Vedeți și

../contabilitate/get_started/plan_de_conturi

Client și furnizor

Completați Țara, Oraș și Codul poștal ale fiecărui partener care apare în facturile, facturile de furnizor sau plățile dvs. prin aplicația Contacts.

Pentru partenerii care sunt companii, trebuie să completați numărul de TVA (inclusiv prefixul de țară) în câmpul Cod fiscal. Dacă partenerul este o companie cu sediul in România, în schimb puteți completa numărul CUI (fără prefixul «RO») în câmpul Company ID.

Taxă

Trebuie să indicați Tipul fiscal SAF-T românesc (număr din 3 cifre) și Codul fiscal SAF-T românesc (număr din 6 cifre) pe fiecare dintre taxele pe care le utilizați. Acest lucru se face deja pentru taxele care există implicit în Odoo. Pentru a face acest lucru, accesați :menuselecție:`Contabilitate --> Configurare --> Taxe`, selectați taxa pe care doriți să o modificați, faceți clic pe fila Opțiuni avansate și completați tipul de taxă și câmpurile cod fiscal.

Notă

tipul de taxă și codul fiscal sunt coduri definite de Agenția Fiscală Română pentru declarația D.406. Acestea se găsesc în foaia de calcul Excel publicată ca îndrumare pentru completarea declarației, pe care o găsiți pe site-ul Agenției Fiscale Române.

Vedeți și

Taxe

Produs

Pentru unele tipuri de tranzacții cu mărfuri, Codul Intrastat (Cod NC) trebuie configurat pe produs, așa cum este cerut de legea română:

  • tranzacții de import/export;

  • achiziții/livrări de produse alimentare supuse cotei reduse de TVA;

  • mișcările intracomunitare supuse raportării intrastat;

  • achiziții / livrări supuse taxării locale inverse de TVA (în funcție de Cod NC); și

  • tranzacții cu produse accizabile pentru care accizele sunt determinate în baza Codului NC.

Dacă codul Intrastat nu este specificat pe un produs fără servicii, va fi utilizat codul implicit „0”.

Pentru a configura Coduri Intrastat, mergeți la Contabilitate ‣ Clienți ‣ Produse, selectați un produs, iar în fila Contabilitate, setați un Marfă Cod.

Vedeți și

Intrastat

Factură furnizor

Trebuie să bifați caseta de selectare Este auto-factura (RO)? din fila Alte informații pentru orice factură de furnizor care este o factură proprie (adică o factură de furnizor pe care ați emis-o singur în absență a unui document de factură primit de la un furnizor)

Generarea declarației

Exportați datele dvs

Pentru a exporta XML-ul pentru declarația D.406, accesați Contabilitate ‣ Rapoarte ‣ Carte contabilă și faceți clic pe SAF-T.

Faceți clic pe butonul „SAF-T” pentru a exporta declarația XML D.406.

Apoi, puteți valida și semna fișierul XML folosind software-ul de validare al Agenției Fiscale Române, DUKIntegrator.

Semnând raportul

Descărcați și instalați software-ul de validare DUKIntegrator aflat pe site-ul Agenției Fiscale Române.

După ce ați generat XML-ul, deschideți „DUKIntegrator” și selectați fișierul pe care tocmai l-ați generat.

Faceți clic pe Validare + creare PDF pentru a crea un PDF nesemnat care conține raportul dvs. sau Validare + creare PDF semnat pentru a crea un PDF semnat care conține raportul dvs.

Software-ul de validare DUKIntegrator.

Dacă validatorul DUKIntegrator detectează erori sau inconsecvențe în datele dvs., acesta generează un fișier care explică erorile. În acest caz, trebuie să corectați acele neconcordanțe în datele dumneavoastră înainte de a putea depune raportul la Agenția Fiscală Română.