Obecności

Aplikacja Obecności w Odoo działa jak zegar czasu pracy. Pracownicy mogą rejestrować wejście i wyjście z pracy za pomocą dedykowanego urządzenia w trybie kiosku, a użytkownicy mogą również rejestrować wejście i wyjście z pracy bezpośrednio z bazy danych. Menedżerowie mogą zobaczyć, kto jest dostępny w danym momencie, tworzyć raporty, aby sprawdzić godziny pracy wszystkich, oraz uzyskać wgląd w to, którzy pracownicy pracują w nadgodzinach lub wcześniej opuszczają pracę.

Prawa dostępu

Zrozumienie praw dostępu jest niezbędne do poruszania się po aplikacji Obecności.

Każdy użytkownik w bazie danych może się zalogować i wylogować bezpośrednio z bazy danych, bez potrzeby dostępu do aplikacji Obecności. Ponadto wszyscy użytkownicy mogą uzyskać dostęp do własnych rekordów obecności z formularza pracownika w aplikacji Pracownicy.

Dostęp do aplikacji Obecności i różnych funkcji w ramach aplikacji jest określany przez prawa dostępu.

Aby zobaczyć, jakie prawa dostępu ma użytkownik, przejdź do Ustawienia ‣ Użytkownicy i firmy ‣ Użytkownicy i kliknij na wybranego użytkownika. Zakładka Prawa dostępu jest domyślnie widoczna. Przewiń w dół do sekcji Zasoby ludzkie, aby wyświetlić ustawienia. Dla pola Obecności dostępne są następujące opcje:

  • Nie: Użytkownik nie ma dostępu do aplikacji Obecności i nie może otworzyć aplikacji, mimo że pojawia się ona na konsoli głównej bazy danych. Po kliknięciu aplikacji pojawia się komunikat wyskakujący Błąd dostępu. Użytkownik może się zameldować i wymeldować z bazy danych tylko za pośrednictwem kiosku obecności lub ikony obecności w prawym górnym rogu bazy danych Odoo, która jest widoczna przez cały czas, w każdej aplikacji.

  • Oficer: Zarządzaj wszystkimi obecnościami: Użytkownik ma pełny dostęp do wszystkich rekordów obecności pracowników, w tym możliwość modyfikowania i tworzenia rekordów, ale nie ma dostępu do menu konfiguracji i ustawień.

  • Administrator: Użytkownik ma pełny dostęp do całej aplikacji Obecności, bez ograniczeń. Może przeglądać wszystkie rekordy obecności pracowników, wchodzić w tryb kiosku z aplikacji, uzyskiwać dostęp do wszystkich wskaźników raportowania i wprowadzać modyfikacje w ustawieniach.

Zatwierdzający

Osoba zatwierdzająca to użytkownik przypisany do przeglądania i zarządzania rekordami obecności pracownika. Osobą zatwierdzającą jest zazwyczaj menedżer, chociaż nie jest to wymagane. Osoby zatwierdzające bez uprawnień administratora mogą uzyskiwać dostęp i modyfikować rekordy obecności tylko dla przypisanych im pracowników. Jest to jedyny wyjątek, w którym użytkownicy niebędący administratorami mogą przeglądać rekordy w aplikacji Obecności.

Aby wyświetlić zatwierdzającego obecność dla pracownika, przejdź do aplikacji Pracownicy i kliknij na wybranego pracownika. Kliknij zakładkę Ustawienia, przewiń w dół do sekcji Zatwierdzający i sprawdź pole Obecność. Wybrana osoba może przeglądać rekordy obecności tego pracownika, zarówno na konsoli aplikacji Obecności, jak i w raportach obecności, oraz wprowadzać modyfikacje do ich rekordów.

Konfiguracja

Niewiele konfiguracji jest potrzebnych w aplikacji Obecności. Ustalenie, jak pracownicy się meldują i wymeldowują, definiowanie sposobu funkcjonowania kiosków oraz określanie, jak obliczane są dodatkowe godziny — wszystko to jest konfigurowane w menu ustawień. Przejdź do Obecności ‣ Konfiguracja ‣ Ustawienia, aby uzyskać dostęp do menu ustawień.

Informacja

Każdy element konfiguracji z ikoną (budynek) jest konfiguracją specyficzną dla firmy. Elementy bez ikony (budynek) dotyczą wszystkich firm w bazie danych.

TRyby

Ta sekcja określa, jak pracownicy się logują i wylogowują oraz jak obsługiwane są nieobecności.

  • Obecności z backendu : Aktywuj tę funkcję, aby umożliwić użytkownikom rejestrowanie wejścia i wyjścia bezpośrednio z bazy danych Odoo. Jeśli nie zostanie aktywowana, użytkownicy muszą używać kiosku do rejestrowania wejścia i wyjścia z pracy.

  • Automatyczne wymeldowanie : Aktywuj tę funkcję, aby automatycznie wymeldować pracowników zgodnie z ich harmonogramem pracy, po upływie czasu buforowego. Po włączeniu poniżej tej opcji pojawia się pole Tolerancja. Wpisz ilość czasu w godzinach, która musi upłynąć po zakończeniu godzin pracy pracownika, zanim zostanie on automatycznie wymeldowany.

    Example

    Gdy opcja Automatyczne wyrejestrowanie jest włączona, a Tolerancja jest ustawiona na 2,00 godziny, pracownik rejestruje wejście do pracy o 9:00 i zapomina wyrejestrować się o 17:00. O 19:00 zostaje automatycznie wyrejestrowany.

  • Zarządzanie nieobecnościami : Aktywuj tę funkcję, aby rejestrować wszelkie nieobecności, które nie są powiązane z wnioskiem o dni wolne, takie jak czas urlopu lub zwolnienie chorobowe, w raporcie obecności. Nie dotyczy to pracowników z elastycznym harmonogramem pracy.

Nadgodziny

Ta sekcja określa, jak obliczany jest dodatkowy czas (czasami nazywany nadgodzinami), w tym kiedy dodatkowy czas jest liczony i jaki czas nie jest rejestrowany.

  • Czas tolerancji na korzyść firmy: Wprowadź czas w minutach, który nie jest wliczany do nadgodzin pracownika. Gdy pracownik się wyrejestrowuje, a dodatkowy zalogowany czas jest poniżej określonych minut, dodatkowy czas nie jest liczony jako nadgodziny dla pracownika. Gdy pracownik się wyrejestrowuje, a dodatkowy zalogowany czas przekracza określone minuty, dodatkowy czas jest liczony jako nadgodziny dla pracownika.

    Example

    Firma ustawia Czas tolerancji na korzyść firmy na 15 minut, a godziny pracy dla całej firmy są ustawione od 9:00 do 17:00.

    Pracownik rejestruje wejście o 9:00. Jeśli pracownik wyrejestruje się o 17:14, dodatkowe 14 minut nie jest wliczanych do jego nadgodzin. Jeśli pracownik wyrejestruje się o 17:17, zarabia 17 minut nadgodzin.

  • Czas Tolerancji na Korzyść Pracownika: Wprowadź ilość czasu w minutach, która jest przyznana pracownikowi i nie wpływa negatywnie na jego obecność, jeśli zarejestruje mniej czasu niż jego godziny pracy. Gdy pracownik się wyloguje, a całkowity czas zarejestrowany tego dnia jest mniejszy niż określone godziny pracy i mniejszy niż określony okres karencji, pracownik nie jest karany za zmniejszone godziny. Gdy pracownik się wyloguje, a całkowity czas zarejestrowany tego dnia jest mniejszy niż określone godziny pracy i większy niż określony okres karencji, pracownik jest karany za zmniejszone godziny.

    Example

    Firma ustawia pole Czas Tolerancji na Korzyść Pracownika na 15 minut, a godziny pracy dla całej firmy są ustawione od 9:00 do 17:00.

    Pracownik loguje się o 9:05. Jeśli pracownik wyloguje się o 16:55, mimo że zarejestrował łącznie 10 minut mniej niż pełne godziny pracy, nie jest karany za tę rozbieżność i jest zarejestrowany jako pracujący pełne osiem godzin. Jeśli pracownik wyloguje się o 16:40, jest karany i jest zarejestrowany jako pracujący tylko 7 godzin i 35 minut.

  • Zatwierdzanie Godzin Nadliczbowych : Kliknij przycisk opcji obok Automatycznie Zatwierdzone, aby wszystkie godziny nadliczbowe były automatycznie zatwierdzane, lub Zatwierdzone przez Kierownika, jeśli wszystkie godziny nadliczbowe powinny być sprawdzone i zatwierdzone przez kierownika.

  • Wyświetl Godziny Nadliczbowe: Zaznacz to pole, aby wyświetlać godziny nadliczbowe zarejestrowane przez pracownika podczas wylogowania za pomocą kiosku lub gdy użytkownik wyloguje się w bazie danych.

Informacja

Zatwierdzone godziny nadliczbowe mogą być odliczone od zatwierdzonego wniosku o urlop.