Buget financiar

Gestionarea bugetelor este o parte esențială a conducerii unei afaceri. Bugetele îi ajută pe oameni să devină mai intenționați cu modul în care sunt cheltuiți banii și îi direcționează pe oameni să își organizeze și să prioritizeze munca pentru a-și îndeplini obiectivele financiare. Acestea permit planificarea unui rezultat financiar dorit și apoi măsoară performanța reală în raport cu planul. Odoo gestionează bugetele folosind atât conturi generale, cât și conturi analitice.

Configurare

Accesați Contabilitate ‣ Configurare ‣ Setări ‣ Secțiunea Analitic și activați Gestionarea bugetului.

Poziții bugetare

Pozițiile bugetare sunt liste de conturi pentru care doriți să păstrați bugete (de obicei, conturi de cheltuieli sau venituri).

Pentru a defini pozițiile bugetare, accesați Contabilitate ‣ Configurare ‣ Management: Poziții bugetare și Nou. Adăugați un Nume la poziția dvs. bugetară și selectați Compania căreia i se aplică. Faceți clic pe Adăugați o linie pentru a adăuga unul sau mai multe conturi.

Notă

Fiecare poziție bugetară poate avea orice număr de conturi din planul de conturi, deși trebuie să aibă cel puțin unul.

Cazuri de utilizare

Să ilustrăm acest lucru cu un exemplu.

Tocmai am început un proiect cu Smith & Co și am dori să bugetăm veniturile și cheltuielile acelui proiect. Intenționăm să avem un venit de 1000 și nu vrem să cheltuim mai mult de 700.

În primul rând, trebuie să definim ce conturi se referă la cheltuielile proiectului nostru. Accesați Contabilitate ‣ Configurare ‣ Management: Poziții bugetare și faceți clic pe Nou pentru a adăuga o poziție. Adăugați conturile în care vor fi înregistrate cheltuielile.

afișați cheltuielile Smith&Co

Să repetăm pașii pentru a crea o poziție bugetară care să reflecte veniturile.

afișați veniturile Smith & Co

Conturi Analitice

Odoo trebuie să știe care costuri sau cheltuieli sunt relevante pentru un buget specificat, deoarece conturile generale de mai sus pot fi utilizate pentru diferite proiecte. Accesați Contabilitate ‣ Configurare ‣ Contabilitate analitică: Conturi analitice și faceți clic pe Nou pentru a adăuga un nou Cont analitic numit Smith & Co.

Câmpul Plan trebuie completat. Planurile grupează mai multe conturi analitice; ei distribuie costurile și beneficiile pentru a analiza performanța afacerii. Planurile analitice pot fi create sau configurate accesând Contabilitate ‣ Configurare ‣ Contabilitate analitică: Planuri analitice.

Când creați o nouă factură de client și/sau de furnizor, trebuie să vă referiți la acest cont analitic.

adăugați conturi analitice într-o factură client sau factură furnizor

Definirea bugetului

Să ne stabilim obiectivele. Am precizat că ne așteptăm să câștigăm 1000 cu acest proiect și am dori să nu cheltuim mai mult de 700. Mergeți la Contabilitate ‣ Management: Buget și faceți clic pe Nou pentru a crea un buget nou pentru proiectul Smith & Co.

Mai întâi, completați Numele bugetului. Apoi, selectați Perioada în care este aplicabil bugetul. Apoi, adăugați Poziția bugetară pe care doriți să o urmăriți, definiți Contul analitic aferent și adăugați Suma planificată.

afișează liniile bugetare

Notă

Când se înregistrează o sumă planificată legată de cheltuieli, suma trebuie să fie negativă.

Verificați bugetul

Mergeți la Contabilitate ‣ Management: Bugete și găsiți Proiectul Smith & Co pentru a vedea cum evoluează în funcție de cheltuielile sau veniturile pentru contul analitic aferent.

Suma practică evoluează atunci când este creată o nouă înregistrare în jurnal legată de contul dvs. analitic și un cont din poziția dvs. bugetară.

Suma teoretică reprezintă suma de bani pe care teoretic ați fi putut să o cheltuiți sau ar fi trebuit să o primiți în funcție de dată. De exemplu, să presupunem că bugetul dvs. este de 1200 pentru 12 luni (din ianuarie până în decembrie), iar astăzi este 31 ianuarie. În acest caz, suma teoretică va fi 100, deoarece aceasta este suma reală care ar fi putut fi făcută.