Înregistrați plățile clienților prin cecuri

Există două modalități de gestionare a plăților primite prin cecuri. Odoo acceptă ambele abordări astfel încât să puteți utiliza cel care se potrivește mai bine cu obiceiurile dvs.

  1. Fonduri neîncasate: odată ce primiți cecul, înregistrați o plată prin cecu pe factură. (folosind un jurnal de verificare și postat pe contul de Fonduri neîncasate) Apoi, odată ce cecul ajunge în contul dvs. bancar, mutați bani de la Fonduri neîncasate la contul dvs. bancar.

  2. O singură înregistrare în jurnal: odată ce primiți cecul, înregistrați o plată în contul dvs. bancar, plătită prin cec, fără a trece prin Fonduri neîncasate. Odată ce procesați extrasul de cont, faceți potrivirea cu fluxul dvs. bancar și plata prin cec, fără a crea o înregistrare în jurnal dedicată.

Vă recomandăm prima abordare, deoarece este mai precisă (soldul contului dvs. bancar este precis, luând în considerare cecurile care nu au fost încă încasate). Ambele abordări necesită aceeași efort.

Chiar dacă prima metodă este mai curată, Odoo acceptă și a doua abordare deoarece anumite contabili sunt obișnuiți cu ea (utilizatori quickbooks și peachtree).

Notă

Puteți consulta funcția Bilet de depozitare dacă depuneți mai multe cecuri în contul dvs. bancar în lot.

Opțiunea 1: Fonduri neîncasate

Configurare

  • Creați un jurnal Cecuri

  • Setați Cecuri neîncasate ca cont implicit de credit/debit

  • Setați contul bancar asociat acestui jurnal ca Permite reconciliere

De la plăți prin cecuri la extrase de cont

Prima modalitate de gestionare a cecurilor este să creați un jurnal de verificare. Astfel, cecurile devin o metodă de plată în sine și veți înregistra două tranzacții.

Odată ce primiți un cec de la client, mergeți la factură și faceți clic pe Înregistrați plata. Completați informațiile despre plata:

  • Metoda de plată: Jurnalul de verificare (pe care l-ați configurat cu conturile implicite de debit și credit ca Fonduri neîncasate)

  • Memo: scrieți numărul cecului

../../../../../_images/check02.png

Această operațiune va produce următoarea înregistrare în jurnal:

Cont

Potrivire extrasului de cont

Debit

Credit

Cont creanță

100,00

Fonduri neîncasate

100,00

Factura este marcată ca plată imediat ce înregistrați cecul.

În continuare, odată ce primiți extrasele bancare, veți potrivi acest extras cu cecul care se află în Fonduri neîncasate.

Cont

Potrivire extrasului de cont

Debit

Credit

Fonduri neîncasate

X

100,00

Bancă

100,00

Dacă utilizați această abordare pentru a gestiona cecurile primite, obțineți lista de cecuri care nu au fost încasate în contul Fonduri neîncasate (accesibil, de exemplu, din jurnalul general).

Notă

Atât metodele vor produce aceleași date în contabilitatea dvs. la sfârșitul procesului. Dar, dacă aveți cecuri care nu au fost încasate, aceasta este mai curată, deoarece aceste cecuri nu au fost raportate încă pe contul dvs. bancar.

Opțiunea 2: O singură înregistrare în jurnal

Configurare

Nu este nimic de configurat dacă planificați să gestionați cecurile dvs. folosind această metodă.

De la plăți prin cecuri la extrase de cont

Odată ce primiți un cec de la client, mergeți la factură și faceți clic pe Înregistrați plata. Completați informațiile despre plata:

  • Metoda de plată: banca care va fi utilizată pentru depozit

  • Memorandum: scrieți numărul cecului

../../../../../_images/check03.png

Factura este marcată ca plată imediat ce înregistrați cecul.

Odată ce veți primi extrasele bancare, veți face potrivirea cu extrasul și cu această plată efectivă. (tehnologic: indicați această plată și relaționați o linie cu extrasul)

Cu această abordare, veți obține următoarea înregistrare în jurnal în cărțile

Cont

Potrivire extrasului de cont

Debit

Credit

Cont creanță

X

100,00

Bancă

100,00

Sfat

Puteți înregistra de asemenea plata direct fără a merge pe factură a clientului, utilizând meniul Vânzări ‣ Plăți. Această metodă poate fi mai convenabilă dacă aveți multe cecuri de înregistrat într-o serie, dar va trebui să reconciliați înregistrările ulterior (potrivirea plăților cu facturile)

Dacă utilizați această abordare pentru a gestiona cecurile primite, puteți folosi raportul Raport de reconciliere bancară pentru a verifica care cecuri au fost primite sau plătite de banca. (acest raport este disponibil din opțiunea Mai multe din tabloul de bord al contabilității pe contul bancar corespunzător).

../../../../../_images/check01.png