E-mailproblemen¶
Dit document behandelt de meest voorkomende e-mailproblemen in Odoo.
Uitgaande e-mails¶
E-mail is niet verzonden¶
De eerste aanwijzing die aangeeft dat de e-mail niet is verzonden, is de rode envelop ✉️ naast de datum en het tijdstip van het bericht, in de chatter.
Niet-verzonden e-mails verschijnen ook in de Odoo e-mailwachtrij. Met de ontwikkelaarsmodus geactiveerd, is de e-mailwachtrij toegankelijk via de . Niet-verzonden e-mails worden weergegeven in het blauw en verzonden e-mails in het grijs.
Veelvoorkomende foutmeldingen¶
Dagelijkse limiet is bereikt¶
Elke e-mailprovider heeft zijn eigen limieten voor het verzenden van e-mails. De limieten kunnen per dag, per uur, of soms per minuut ingesteld worden. Dit is hetzelfde voor Odoo, die klanten beperkingen oplegt om te voorkomen dat Odoo’s e-mailservers op de blacklist geplaatst worden.
Hier zijn de standaard limieten voor nieuwe databases:
200 e-mails per dag voor Odoo Online en Odoo.sh databases met een actief abonnement.
20 e-mails per dag voor Een app gratis databases.
50 e-mails per dag voor testdatabases.
In het geval van een migratie, kan de dagelijkse limiet worden teruggezet naar 50 e-mails per dag.
Als de dagelijkse limiet is bereikt:
Neem contact op met Odoo’s ondersteuningsteam, die de dagelijkse limiet kunnen verhogen, afhankelijk van de volgende factoren:
Hoeveel gebruikers telt de database?
Welke apps zijn geïnstalleerd?
Het bouncepercentage: het percentage e-mailadressen dat je e-mails niet ontvangen omdat ze onderweg naar de eindontvanger door een e-mailserver zijn teruggestuurd.
Gebruik een externe uitgaande e-mailserver om afhankelijk te zijn van Odoo’s e-maillimiet (raadpleeg de documentatie omtrent e-mails).
Wacht tot 23:00 (UTC) tot de dagelijkse limiet is gereset en probeer de e-mail opnieuw te verzenden. Met de ontwikkelaarsmodus geactiveerd, ga naar de en klik op de knop Opnieuw proberen naast een niet-verzonden e-mail.
Waarschuwing
De dagelijkse e-maillimiet omvat ook de database. Standaard telt elk intern bericht, melding, lognotitie, enz. als een e-mail in de dagelijkse limiet als het iemand via e-mail op de hoogte brengt. Dit kan worden verminderd door meldingen in Odoo te ontvangen in plaats van e-mails.
SMTP foutmelding¶
Simple Mail Transport Protocol (SMTP) foutberichten leggen uit waarom een e-mail niet succesvol is verzonden. SMTP is een protocol dat de e-mailstructuur beschrijft en gegevens van berichten over het internet verstuurt. De foutmeldingen die door e-maildiensten worden gegenereerd, zijn nuttige hulpmiddelen om e-mailproblemen te diagnosticeren en op te lossen.
Example
Dit is een voorbeeld van een 554 SMTP permanente afleveringsfout: 554: afleveringsfout: Sorry, je bericht naar ------@yahoo.com kan niet worden afgeleverd. Deze mailbox is uitgeschakeld (554.30). - mta4471.mail.bf1.yahoo.com --- Onder deze regel staat een kopie van het bericht.
Het debug-menu kan worden gebruikt om SMTP-verzendproblemen vanuit een database te onderzoeken. Om toegang te krijgen tot het menu, moet de ontwikkelaarsmodus geactiveerd zijn. Eenmaal geactiveerd, ga naar het in de rechterbovenhoek van de menubalk (het 🐞 (bug) icoontje),
Het menu Berichten beheren opent een lijst met alle berichten die in een bepaalde record zijn verzonden. Elk bericht bevat informatie over de verzending, het type en het subtype van het bericht.
Het bevat ook de bestemmeling van het bericht en of Odoo een bounce back bericht heeft ontvangen van een e-mailserver.
Notitie
Een gebruiker moet in een weergave in Odoo zijn die een chatter heeft voordat het menu Berichten beheren verschijnt.
Geen foutmelding¶
Odoo is niet altijd in staat om informatie te geven over de reden waarom het is mislukt. De verschillende e-mailproviders implementeren een gepersonaliseerd beleid omtrent bounceberichten en het is niet altijd mogelijk voor Odoo om dit correct te interpreteren.
Als je dit probleem meermaals ondervindt met eenzelfde klant of eenzelfde domein, aarzel niet om contact op te nemen met Odoo’s Ondersteuning om de reden uit te zoeken.
Notitie
Een van de meest voorkomende redenen voor een e-mail die niet wordt verzonden zonder foutmelding is gerelateerd aan de configuratie van SPF en/of DKIM. Controleer ook of mail.bounce.alias
is ingesteld in de systeemparameters. Je kan toegang krijgen tot de systeemparameters met de ontwikkelaarsmodus geactiveerd, door te navigeren naar de .
E-mail wordt te laat verzonden¶
E-mailcampagnes worden op een gepland tijdstip verzonden, met behulp van een in de database vooraf bepaalde vertraging. Odoo gebruikt een vertraagde taak om e-mails te verzenden die als “niet dringend” worden beschouwd (nieuwsbrieformaten, zoals: massamailing, marketing automation en evenementen). Het systeemhulpprogramma cron kan worden gebruikt om programma’s in te plannen zodat ze automatisch op vooraf bepaalde intervallen worden uitgevoerd. Odoo gebruikt dat beleid om te voorkomen dat de e-mailservers onoverzichtelijk worden en geeft in plaats daarvan prioriteit aan individuele communicaties. Deze cron heet Mail: E-mail wachtrij manager en kan worden geopend met de ontwikkelaarsmodus geactiveerd in de .
Tip
Wat is een cron? Een cron is een actie dat Odoo uitvoert op de achtergrond om een specifieke code uit te voeren en een taak te voltooien.
Belangrijk
De Cron voor massamailings draait standaard elke 60 minuten. Dit kan gewijzigd worden naar minimum 5 minuten. Als de cron echter elke 5 minuten uitgevoerd wordt, loopt de Odoo database vast (waardoor het systeem onder druk komt te staan), dus dit wordt niet aangeraden. Om de cron voor massamailings te bewerken, selecteer de geplande actie Mail: E-mail wachtrij manager en maak de nodige wijzigingen.
E-mails die als dringend worden beschouwd (communicaties tussen twee personen, zoals verkooporders, facturen, inkooporders, enz.) worden onmiddellijk verzonden.
Inkomende e-mails¶
Als er een probleem is met inkomende e-mails, is er misschien niet per se een aanwijzing in Odoo. De klant die de e-mail verzendt en die probeert een database te contacteren, zal een bouncebericht krijgen (meestal de foutmelding 550: mailbox niet beschikbaar).
E-mail is niet ontvangen¶
De stappen die moeten worden ondernomen hangen af van het Odoo platform waar de database wordt gehost.
Gebruikers van Odoo.sh kunnen hun live logbestanden vinden in de map ~/logs/
.
Logbestanden zijn een opgeslagen verzameling van alle taken die voltooid zijn in een database. Ze zijn een weergave met alleen tekst en met tijdstempels van elke actie die is ondernomen in de Odoo database. Dit kan handig zijn om de e-mails die de database uitgaan op te volgen. Je kan ook een mislukte verzending zien in de logbestanden die aangeven dat er geprobeerd is het bericht meermaals te verzenden. Logbestanden tonen elke actie naar de e-mailservers vanuit de database.
De map ~/logs/
(toegankelijk via de commandoregel of op de Odoo.sh dashboard) van een Odoo.sh database bevat een lijst met bestanden die de logbestanden van de database bevatten. De logbestanden worden elke dag om 05:00 (UTC) opgemaakt.
Tip
De twee meest recente dagen (vandaag en gisteren) worden niet gecomprimeerd en de dagen ervoor wel, om ruimte te besparen. De namen van de bestanden van vandaag en gisteren zijn respectievelijk: odoo.log
en odoo.log.1
.
Voor de volgende dagen worden ze benoemd met hun data, en daarna gecomprimeerd. Gebruik de commando’s grep en zgrep (voor de gecomprimeerde bestanden) om de bestanden te doorzoeken.
Zie ook
Voor meer informatie over logbestanden en hoe je ze kan openen via het Odoo.sh dashboard, raadpleeg deze beheerdocumentatie.
Voor meer informatie over het openen van logbestanden via de commandoregel, raadpleeg deze ontwikkelaarsdocumentatie.
Gebruikers van Odoo Online hebben geen toegang tot de logbestanden. Je kan echter steeds contact opnemen met Odoo Ondersteuning als je een terugkerend probleem ondervindt met eenzelfde klant of eenzelfde domein.
Hulp krijgen van het Odoo ondersteuningsteam¶
Om efficiënt geholpen te worden, moet je zoveel mogelijk informatie geven. Hier is een lijst van wat nuttig kan zijn als je het Odoo ondersteuningsteam contacteert:
Stuur een kopie van de e-mailheaders. Het
.EML
bestand (of headers) van de e-mail is het bestandsformaat dat alle technische informatie bevat die nodig is voor een onderzoek. De documentatie van de e-mailprovider kan uitleggen hoe je toegang krijgt tot het EML bestand/de headerbestanden. Zodra de headers van de e-mail zijn verkregen, is het toevoegen ervan aan het ondersteuningsticket de meest efficiënte manier voor het Odoo Ondersteuningsteam om dit te onderzoeken.Leg de exacte flow uit die wordt gevolgd om deze e-mails normaal te ontvangen in Odoo. Hier zijn voorbeelden van vragen waarvan de antwoorden nuttig kan zijn:
Is dit een melding van een antwoord dat wordt ontvangen in Odoo?
Is dit een bericht dat wordt verzonden vanuit de Odoo database?
Wordt er een inkomende e-mailserver gebruikt of wordt de e-mail op de één of andere manier omgeleid?
Is er een voorbeeld van een e-mail die correct is doorgestuurd?
Beantwoord de volgende vragen:
Is dit een generiek probleem of een specifiek probleem voor een use case? Zo ja, welke precies?
Werkt het zoals verwacht? Als de e-mail wordt verzonden via Odoo, moet het bouncebericht de Odoo database bereiken en de rode envelop weergeven.
Notitie
De bounce systeemparameter moet worden ingesteld in de technische instellingen zodat de database de bounceberichten correct kan ontvangen. Om deze instelling te openen, ga naar de mail.bounce.alias en stel de waarde in op bounce
als dit nog niet het geval is.