Surse de date

Când inserați o listă sau un grafic dintr-o vedere listă sau grafic Odoo într-o foaie de calcul Odoo, sau inserați un tabel pivot care referă date Odoo dintr-o vedere pivot Odoo sau direct dintr-o foaie de calcul, foaia de calcul este conectată automat la datele de bază prin intermediul unei „surse de date” unice.

Această conexiune asigură că datele din foaia de calcul sunt actualizate atunci când datele corespunzătoare din baza de date se modifică și vă permite să accesați datele de bază.

Notă

  • Datele dintr-o listă, tabel pivot sau grafic legate de un model Odoo sunt reîmprospătate de fiecare dată când foaia de calcul este deschisă sau pagina browserului este reîncărcată. Este posibilă și reîmprospătarea manuală a datelor făcând clic pe Date ‣ Reîmprospătează toate datele din bara de meniu.

  • Inserarea unui tabel pivot dintr-un interval de date creează și o sursă de date care conectează tabelul pivot la intervalul de bază din foaia de calcul.

Fiecare sursă de date este identificată printr-un ID unic, fiecare tip de sursă (adică listă, tabel pivot sau grafic) fiind numerotat separat, iar fiecare listă, tabel pivot sau grafic nou fiind numerotat secvențial, de exemplu Listă #1, Listă #2, Pivot #1 etc.

The properties of a data source can be accessed via the Data menu, where they are grouped by source type, and then listed in ascending order by source ID. The name of the data source is displayed, e.g., (#1) Sales Analysis by Product.

Făcând clic pe o sursă de date se deschid proprietățile asociate într-un panou în dreapta foii de calcul.

Notă

Deleting an inserted list or pivot table, or deleting the sheet into which it was inserted, does not delete the underlying data source; this can be done via the data source’s properties. Unused data sources from inserted lists or pivot tables can also be deleted via the Data cleanup feature. Deleting an inserted chart deletes its underlying data source.

Sfat

  • Panoul de proprietăți poate fi, de asemenea, deschis prin clic dreapta pe orice celulă a unei liste sau tabele pivot inserate, apoi clic pe See list properties sau See pivot properties, sau prin clic pe pictograma (menu) din colțul din dreapta sus al unei diagrame inserate, apoi clic pe Edit.

  • Odată ce proprietățile unei surse de date specifice sunt deschise, acestea rămân deschise chiar și la navigarea între filele foii de calcul. Pentru a închide panoul de proprietăți, faceți clic pe pictograma (close) din colțul din dreapta sus al panoului.

  • Pentru a restrânge panoul de proprietăți, faceți clic pe pictograma (chevron dublu) din partea de sus a panoului.

  • To pin the properties panel and allow another panel, such as the global filters panel, to open beside it, click View ‣ Pin the side panel from the menu bar. To unpin a panel, click the (pin) icon at the top right of the panel.

Identify and delete unused data sources

To identify and delete unused data sources, i.e., data sources that are still connected to the spreadsheet but where the data has been deleted, follow these steps:

  1. Click Data ‣ Data cleanup ‣ Remove unused data sources from the menu bar. The Unused data sources panel opens to the right of the spreadsheet. Unused pivot tables and unused lists are displayed in their respective sections.

  2. Optionally, unselect any data sources that should not be deleted, then click Delete selected items.

Access underlying data

Datele subiacente ale unei liste, tabele pivot sau diagrame inserate pot fi accesate oricând. Pentru a vizualiza:

  • o înregistrare individuală a unei liste inserate, faceți clic dreapta pe orice celulă a rândului relevant, apoi selectați See record

  • o listă de înregistrări referite de o celulă individuală a unui tabel pivot inserat, faceți clic dreapta pe celulă, apoi selectați See records

  • o listă de înregistrări reprezentate de un punct de date al unei diagrame inserate, faceți clic pe punctul de date.

Sfat

Folosiți butonul din mijlocul mouse-ului sau Ctrl + clic stânga (Microsoft/Linux), sau Command + clic stânga (Mac OS) pentru a deschide rezultatele într-o filă nouă de browser.

Pentru a reveni la foaia de calcul după vizualizarea datelor subiacente, faceți clic pe numele foii de calcul în firimiturile de pâine din partea de sus a paginii.