Toggle navigation

Hoe de verkoop performantie te analyseren van uw team en gepersonaliseerde rapporten te krijgen

Als manager moet u constant uw team hun performantie opvolgen om accurate en relevante beslissingen te maken voor het bedrijf. Daarom biedt en Rapportering sectie van Odoo verkopen een heel belangrijke tool die u helpt bij het beter begrijpen van waar de sterktes en zwaktes van uw bedrijf liggen, waar opportuniteiten liggen en trends worden u getoond met voorspellingen van sleutel waardes zoals het aantal opportuniteiten en de verwachte opbrengst over tijd, de sluitratio per team of de lengte van een verkoopcyclus voor een gegeven product of dienst.

Achter deze voor de hand liggende verkoop tracering funnel metingen zitten nog andere KPI's die zeer waardevol kunnen zijn voor uw bedrijf wanneer het aankomt op het beoordelen van de verkoop funnel successen.

Controleer pijplijnen

U heeft toegang tot uw verkoop funnel prestaties vanuit de Verkoop module door te klikken op Verkoop ‣ Rapporten ‣ Pijplijn analyse. Standaard groepeert het rapport alle opportuniteiten op fase (leer meer over hoe u fases aanmaakt en personaliseerd door Zet en organiseer uw verkoop pijplijn te lezen) en verwachte opbrengsten voor de huidige maand. Dit rapport is perfect voor de Verkoopbeheerder om periodiek de verkooppijplijn te controleren met het relevante verkoopteam. Door simpelweg dit basis rapport te bekijken krijgt u een snel overzicht van al uw actuele verkoop prestaties.

U kan veel extra data toevoegen aan uw rapport door te klikken op het metingen icoon, zoals:

  • Verwachte opbrengst.

  • gepasseerde deadline.

  • Vertraging om toe te wijzen (de gemiddelde tijd tussen de aanmaak van de lead en de toewijzing).

  • Vertraging om te sluiten (gemiddelde tijd tussen lead toewijzing en afsluiting).

  • het aantal interacties per opportuniteit.

  • enz.

Afhankelijk van de data die u wilt oplichten moet u mogelijk uw rapporten in een meer visuele weergave tonen. Odoo CRM staat u toe om uw rapport te transformeren in één klik dankzij 3 grafiek weergaven: Taartgrafiek, Bargrafiek en Lijngrafiek. Deze weergaven zijn toegankelijk via de iconen die op de onderstaande screenshot aangeduid zijn.

Personaliseer rapporten

U kan gemakkelijk uw analyse rapporten personalisering afhankelijk van de KPI's (zie Odoo CRM terminologie) waar u toegang tot wilt. Om dit te doen gebruikt u het Geavanceerde zoekscherm* dat zich in de rechterkant van uw scherm bevind, door te klikken op het vergrootglas icoon aan het einde van uw zoekbalk. Deze functie staat u toe om enkel geselecteerde data op uw rapport te doen oplichten. De **filters optie is zeer handig om specifieke categorieën van fases te tonen, terwijl de Groepeer op optie de leesbaarheid verhoogt van uw rapporten. Merk op dat u kan filteren en kan groeperen op eender welk bestaand veld in de CRM, wat uw personalisering zeer flexibel en krachtig maakt.

Hier zijn een paar voorbeelden van aangepaste rapporten die u kan gebruiken om uw verkoop prestaties op te volgen:

Evalueer de huidige pijplijn van elk van uw verkopers

Verzeker u er van dat vanuit uw pijplijn analyse rapport de Verwachte opbrengst optie is aangevinkt onder de Afmetingen dropdown lijst. Gebruik vervolgens de + en - iconen en voeg Verkoper* en **Fase toe aan uw verticale as, filter vervolgens uw gewenste verkoper. Klik vervolgens op het grafiek weergave om een visuele voorstelling te krijgen van uw verkopers per fase. Dit aangepaste rapport staat u toe om gemakkelijk de verkoopactiviteiten te overzien van uw verkopers.

Voorspel de maandelijkse opbrengst per verkoopteam

Om maandelijkse opbrengst te voorspellen en de korte termijn performantie van uw team te voorspellen moet u met twee belangrijke maatstaven spelen: de verwachte opbrengst en de verwachte afsluiting.

Verzeker u er van dat de optie Verwachte opbrengst is aangevinkt onder de Afmetingen drop-down lijst, vanuit uw pijplijn analyse rapport. Klik vervolgens op het + icoon van de verticale as en selecteer Verkoopteam. Klik vervolgens op de horizontale as op het + icoon en selecteer Verwachte sluitdatum.