Toggle navigation

Zet en organiseer uw verkoop pijplijn

Een goed gestructureerde verkooppijplijn is cruciaal om controle te houden over uw verkoopproces en een 360 graden beeld te hebben op uw leads, opportuniteiten en klanten.

De verkoop pijplijn is een visuele voorstelling van uw verkoopproces, van het eerste contact tot de finale verkoop. Het verwijst naar het proces waarbij u leads genereert, kwalificeert en sluit via de verkoop cyclus. In de Odoo CRM worden leads in de linkse kant van de verkoop pijplijn gebracht en verplaatsen zich vervolgens naar rechts van de ene fase naar de andere.

Elke fase refereert naar een specifieke stap in de verkoopcyclus en specifiek de klaar voor verkoopbaarheid van een potentiële klant. Het aantal fases in de verkoop funnel is afhankelijk van het bedrijf. Een voorbeeld van een verkoop funnel bevat de volgende fases: Grondgebied, Gekwalificeerd, Gekwalificeerde Sponsor, Voorstel, Onderhandeling, Gewonnen, Verloren.

Uiteraard definieert elke organisatie zijn verkoop funnel afhankelijk van zijn proces en werk flow, dus er kunnen meer of minder fases bestaan.

Maak en organiseer uw fases

Voeg / her-orden fases

Vanuit de verkoop pijpijn gaat u naar uw dashboard en klikt u op de PIJPLIJN knop van het gewenste verkoopteam. Indien u nog geen verkoopteam heeft moet u er eerst een aanmaken.

Vanuit de Kanban weergave van uw pijplijn kan uw fases toevoegen door te klikken op Voeg nieuwe kolom toe. Wanneer een kolom is aangemaakt zal Odoo automatisch voorstellen om een andere kolom toe te voegen om uw proces te voltooien. Indien u de volgorde van uw fases wilt ordenen kan u dit gemakkelijk doen door te drag en droppen van kolommen die u wilt verplaatsen naar de gewenste locatie.

Activeer de lead fase

Sommige bedrijven gebruiken een pré kwalificatie stap om hun leads te beheren voor ze in opportuniteiten om te zetten. Om de leads fase te activeren gaat u naar Configuratie ‣ Instellingen en selecteert u de radioknop zoals hieronder getoond. Het maakt een nieuw submenu Leads aan onder Verkoop die u toegang geeft tot een lijstweergave van alle leads.

Stel fase verwachtingen in

Wat is een fase verwachting?

Om beter te begrijpen wat de kansen zijn om een deal te sluiten voor een opportuniteit in uw pijplijn moet u een waarschijnlijkheidsscore instellen voor elke fase. Dit percentage verwijst naar de succes ratio voor het sluiten van deals.

Bijvoorbeeld, als uw verkoopcyclus de fases Grondgebied, Gekwalificeerd, Gekwalificeerde sponsor, Voorstel, Onderhandeling, Gewonnen en Verloren bevat kan uw werk flow er als volgt uit zien:

 • Grondgebied: opportuniteit die net ontvangen is vanuit Lead beheer of aangemaakt vanuit een koude bel campagne. De interesse van de klant is nog niet bevestigd.

  Succes ratio: 5%

 • Gekwalificeerd: de prospect zijn zaken en werk flow zijn begrepen, de pijnpunten zijn geïdentificeerd en bevestigd, budget en timing zijn bekend

  Succes ratio: 15%

 • Gekwalificeerde sponsor: direct contact met de beslissende persoon is gebeurd

  Succes ratio: 25%

 • Voorstel: de prospect heeft een offerte ontvangen

  Succes ratio: 50%

 • Onderhandeling: de prospect onderhandelt over zijn offerte

  Succes ratio: 75%

 • Gewonnen: de prospect heeft de offerte bevestigd en heeft een verkooporder ontvangen. Hij is nu een klant

  Succes ratio: 100%

 • Verloren: de prospect heeft geen interesse meer

  Succes ratio: 0%

Hoe fase verwachtingen in te stellen?

Om een fase te wijzigen klikt u op het Instellingen icon aan de rechterkant van de gewenste fase en klikt u op WIJZIGEN

Selecteer de wijzig automatisch de slaagkans checkbox om Odoo automatisch de slaagkans van de opportuniteit te laten invullen aan de hand van de fase. Indien u een slaagkans van 0% (Verloren) of 100% (Gewonnen) instelt zal Odoo de overeenkomende fase toewijzen wanneer de opportuniteit gemarkeerd wordt als gewonnen of verloren.