Toggle navigation

Hoe leads te genereren vanuit mijn website?

Uw website zou uw bedrijf zijn eerste lead genereer tool moeten zijn. Omdat uw website uw centrale locatie is voor online marketing campagne's krijgt u automatisch kwalitatief verkeer om uw pijplijn op te vullen. Wanneer een prospect op uw website beland is uw doel om zijn informatie te verkrijgen om met hem in contact te kunnen blijven en hem verder het verkooptraject in te krijgen.

Dit is hoe een typisch online lead generatie proces werkt:

  • Uw website bezoeker klikt op een call-to-action (CTA) van één van uw marketing materialen (bijvoorbeeld een e-mail nieuwsbrief, een social media bericht of een blogbericht)

  • De CTA stuurt uw bezoeker naar een landing pagina die een formulier bevat om zijn persoonlijke informatie te verzamelen (bijvoorbeeld zijn naam, e-mailadres, telefoonnummer)

  • De bezoekers verzend het formulier en dit genereert automatisch een lead in de Odoo CRM applicatie

In Odoo zijn de website en de CRM module volledig geïntegreerd wat betekend dat u gemakkelijk leads kan genereren vanuit verschillende wegen via de website. Indien u uw website host op een andere CMS kan u nog steeds de Odoo CRM opvullen met leads gegenereerd vanuit uw website.

Activeer de lead fase

Standaard is de lead fase niet geactiveerd in de Odoo CRM. Daarom wordt leads automatisch opportuniteiten. U kan de optie om leads te kunnen aanmaken gemakkelijk activeren. Indien u uw contacten wilt importeren als leads in de plaats van opportuniteiten gaat u van de Verkopen module naar Configuratie ‣ Instellingen en selecteert u de optie gebruik leads als... zoals hieronder getoond en klikt u vervolgens op Toepassen.

Merk op dat zelfs zonder deze stap te activeren dat de informatie die volgt nog steeds toepasbaar is - de lead die wordt gegenereerd komt in het opportuniteiten dashboard terecht.

Vanuit een Odoo website

Laten we er van uit gaan dat u zoveel mogelijk informatie wilt verzamelen over uw website bezoekers. Maar hoe kan u uzelf ervan verzekeren dat elke persoon die iets wilt weten over uw producten en diensten ook daadwerkelijk ergens zijn informatie achterlaat? Dankzij de Odoo integratie tussen zijn CRM en website modules kan u gemakkelijk het lead proces automatiseren dankzij het contactformulier en de formulier bouwer modules

Configuratie

Start door de module Website bouwer te installeren. Vanuit het hoofd dashboard klikt u op Apps, geef Website in in de zoekbalk en klik op Installeren. U wordt automatisch doorverwezen naar de web interface.

Maak een lead aan door de Contact Formulier module te gebruiken

U kan energieloos leads aanmaken via een contactformulier op uw Contacteer ons* pagina. Om dit te doen moet u eerst de Contact Formulier module installeren. Het voegt een contactformulier toe op de Contacteer ons webpagina en maakt automatisch een lead wanneer de gebruiker het formulier verzend.

Om het te installeren gaat u terug naar de back-end door het vierkantje icoon in de rechter bovenhoek te gebruiken op uw scherm. Klik vervolgens op Apps, geef Contact Formulier in in de zoekbalk (vergeet niet de Apps tag te verwijderen anders ziet u de module niet verschijnen) en klik vervolgens op Installeren.

Eenmaal de module geïnstalleerd is wordt het onderstaande contactformulier geïntegreerd in uw "Contacteer ons" pagina. Dit formulier is gelinkt aan de Odoo CRM module, wat betekend dat alle data die wordt ingevuld via dit formulier door de CRM module wordt opgehaald en er een nieuwe lead wordt aangemaakt.

Elke lead die via het contactformulier wordt aangemaakt is toegankelijk vanuit de verkoop module, door te klikken op Verkopen ‣ Leads. De naam van de lead komt overeen met het Onderwerp veld op het contactformulier en alle andere informatie wordt bewaard in de corresponderende velden binnenin de CRM. Als verkoper kan u extra informatie toevoegen, de lead converteren in een opportuniteit of direct markeren als gewonnen of verloren.

Maak een lead aan door de Form Bouwer module te gebruiken

U kan volledig wijzigbare aangepaste formulieren aanmaken op elke landingspagina van uw website met de Form Bouwer snippet. De Form Builder module maakt automatisch een lead aan nadat een bezoeker het formulier heeft voltooid en klikt op de knop Verzenden.

Ga naar Instellingen vanuit de back-end en installeer de Website Formulier Builder module (vergeet niet de Apps tag te verwijderen of u ziet de module niet verschijnen). Ga vervolgens terug naar de website, naar u gewenste landingspagina en klik op wijzigen om aan de beschikbare snippets te kunnen. De Formulier Bouwer snippet ligt onder de Opties sectie.

Direct nadat u de snippet gedropt heeft op het formulier waar u wilt dat het verschijnt krijgt u een scherm Formulier parameters. Vanuit de Acties dropdown lijst selecteert u Maak een lead om automatisch een lead aan te maken in de Odoo CRM. Op het Danku veld selecteert u de URL van de pagina waar u de bezoekers naar wilt doorsturen nadat het formulier is verzonden (indien u geen URL toevoegt zal het bericht Het formulier is succesvol verzonden de inzending bevestigen).

U kan vervolgens starten met het aanmaken van een aangepast scherm. Om nieuwe velden toe te voegen klikt u op Selecteer container blok en vervolgens op de blauwe Wijzigen knop. Er verschijnen 3 opties:

  • Wijzig formulier parameters: staat u toe om terug te gaan naar de formulier parameters en de configuratie te wijzigen

  • Voeg model veld toe: staat u toe om een veld toe te voegen vanuit een dropdown lijst met velden die al bestaan in de Odoo CRM module. Bijvoorbeeld wanneer u het veld Land aanduid zal de door de lead ingegeven waarde verschijnen onder het veld in de CRM - zelfs als u de naam van dit veld wijzigt op het formulier.

  • Voeg een gepersonaliseerd veld toe: staat u toe extra velden toe te voegen die standaard niet bestaan in de Odoo CRM. De ingegeven waarde wordt ingevuld onder de Notities binnenin de CRM. U kan eender welk soort veld aanmaken: selectievakje, radioknop, tekst, decimaal cijfer, enz.

Eender welk doorgestuurd formulier wordt als lead aangemaakt in de back-end.

Vanuit een andere CMS

Indien u Odoo CRM gebruikt, maar niet de Odoo website, kan u nog steeds uw online lead generatie proces automatiseren door het gebruik van e-mail gateways door de Verzenden knop van eender welke knop te wijzigen en de hyperlink te veranderen naar een mailto die overeenkomt met uw e-mail alias (leer hier hoe u een verkoop alias aanmaakt.

Bijvoorbeeld als de alias van uw bedrijf salesEMEA@mycompany.com is voegt u mailto:salesEMEA@mycompany.com in als hyperlink code (CTRL+K) om een lead te genereren in het gerelateerde verkoopteam van de Odoo CRM.