Toggle navigation

Automatiseer lead toewijzing aan specifieke verkoopteams of verkopers

Afhankelijk van uw bedrijfsflow en noden moet u mogelijk uw inkomende leads doorschakelen naar verschillende verkoopteams of zelfs naar specifieke verkopers. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Uw bedrijf heeft verschillende kantoren gebaseerd in verschillende geografische liggingen. U zal leads willen toewijzen gebaseerd op de regio;

  • Een van uw verkoopteams is toegewijd aan opportuniteiten opnemen van grote bedrijven terwijl een andere toegewijd is voor SME's. U zal leads willen toewijzen gebaseerd op de bedrijfsgrootte;

  • Een van uw verkoopsverantwoordelijken is de enige die een vreemde taal spreekt terwijl de rest van het team enkel Engels spreekt. Daarom zal u deze persoon willen toewijzen aan alle niet Engels sprekende landen.

Zoals u uw kan inbeelden is het manueel toewijzen van nieuwe leads aan specifieke personen tijdrovend werk - vooral wanneer uw bedrijf elke dag een hoog volume aan leads genereert. Gelukkig geeft de Odoo CRM u de mogelijkheid om dit proces van leads toewijzing te automatiseren gebaseerd op specifieke criteria zoals locatie, interesses, bedrijfsgrootte, enz. Met specifieke werk flows en precieze regels kan u al uw opportuniteiten automatisch distribueren naar de correct verkoopteams en/of verkoper.

Instellingen

Indien u net start met de Odoo CRM en nog geen verkoopteam heeft opgezet en nog geen verkopers heeft geregistreerd, lees dan eerst deze documentatie.

Definieer regels voor een verkoopteam

Vanuit de verkoop module gaat u naar dashboards en klikt u op de Meer knop van het gewenste verkoopteam, vervolgens op Instellingen. Indien u nog geen verkoopteams heeft moet u er eerst een aanmaken.

Gebruik een specifieke domeinregel in het Domein veld onder uw verkoopteams menu (voor technische documentatie kan u de tutorial Een module bouwen of Syntax referentie gids volgen) welke enkel de leads toestaat die overeenkomen met het domein van het team.

Bijvoorbeeld, als u wilt dat uw Directe verkopen team enkel leads ontvangt vanuit de Verenigde Staten en Canada zal uw domein als volgt zijn:

[[country_id, 'in', ['United States', 'Canada']]]

Definieer regels voor een verkoper

U kan nog een stap verder gaan in uw toewijzingsregels en beslissen of u een lead wilt toewijzen aan een spefieke verkoper binnen een verkoopteam. Bijvoorbeeld als ik wil dat Toni Buchanan van het Directe Verkopen team enkel leads wil laten krijgen die vanuit Canada komen kan ik een regel aanmaken die automatische lead toewijzingen doet voor mensen van dit land.

Nog steeds vanuit het verkoopteam menu (zie hierboven) klikt u op de verkoper van uw keuze onder de toewijzing submenu. Vervolgens geeft u de regel in op het Domein veld.