Toggle navigation

Introductie tot Odoo CRM

Transcriptie

Hallo, mijn naam is Nicholas. Ik ben een verkoopmanager in de textielindustrie. Wij verkopen toebehoren aan de detailhandel. Weet u wat het verschil is tussen een goede en een uitmuntende verkoper? Het geheim zit hem in productiviteit en organisatie. En daar hebben we Odoo voor. Want met een goed gestructureerde organisatie maak je van een goed verkoopteam een uitzonderlijk verkoopteam.

Met Odoo CRM is het werk voor mij en mijn hele team heel wat makkelijker geworden. Na het inloggen heb ik meteen een volledig beeld van hoe de verkoop er op dit ogenblik uitziet. Maar ik zie ook al mijn geplande activiteiten voor de volgende week, en de verkoopresultaten van de voorbije maand. Zo weet ik onmiddellijk dat ik vorige maand mijn objectief van $200.000 aan facturatie overtroffen heb. Zo'n gestructureerde benadering vertelt me dus meteen hoe ik het doe.

Ik wil meer details kennen over mijn activiteiten, en dus klik ik op de vervolgacties. Ik zie meteen dat ik vandaag een telefoontje gepland heb met Think Big Systems. Eenmaal mijn dagelijkse taken erop zitten, neem ik meestal een kijkje in mijn pijplijn. Iedereen binnen het team doet dat op dezelfde manier. Onze job bestaat erin dat we nieuwe verkoopkanalen moeten vinden, en voor we een deal kunnen afsluiten, moeten we verschillende fases doorlopen. Meestal hebben we een eerste contact om te controleren of er wel echt een opportuniteit leeft. Daarna maken we een offerte, en onderhandelen we over de prijs voor we de zaak effectief binnenhalen. Uiteraard alleen wanneer alles goed gaat.

De gebruikersinterface is werkelijk fantastisch! Ik kan een opportuniteit van de ene naar de andere fase verslepen en neerzetten met slechts een enkele muisklik.

Mijn oog valt op een interessant contact waar ik meer over zou willen weten: een warenhuis. Ik heb de opportuniteit een andere kleur gegeven zodat ze meteen opvalt. Voor elke opportuniteit heb ik een formulier waarin ik alle informatie over de deal kan opslaan. Mijn opportuniteit Macy's heeft een verwachte verkoopwaarde van $50.000 en een succesratio van 10%. Hoog tijd dus om de samenwerking verder te bespreken! Ik plan een meeting in rechtstreeks vanuit de opportuniteit: Samenwerking met Macy's bespreken. Het is heel eenvoudig om een meeting te plannen met elk contact. Ik kan ook meteen een e-mail versturen, en het antwoord komt meteen in de opportuniteit terecht. Laten we er nu van uitgaan dat de meeting afgelopen is; dan vink ik de meeting aan als klaar, en ik krijg meteen een suggestie voor een vervolgactie. We hebben Odoo immers zo ingericht dat het systeem ons een aantal typische vervolgacties voorstelt; handig wanneer je een ver doorgedreven opvolging wil hebben. Mijn volgende actie wordt een e-mail. Het is erg gemakkelijk om de weergave van mijn opportuniteiten te wijzigen; zo kan ik bijvoorbeeld mijn opportuniteiten weergeven als een lijst met vervolgacties.

Odoo CRM stelt mij en mijn team in staat om op een efficiënte en georganiseerde manier samen te werken. Ik heb een duidelijk beeld van mijn verkooppijplijn, mijn meetings, de te verwachten omzet, en nog veel meer.

Terug naar mijn pijplijn. Ik zie ondertussen dat de opportuniteit van Macy's met succes werd beoordeeld; ik kan de opportuniteit naar een volgende fase brengen, en de waarde ervan aanpassen zoals besproken. Eenmaal de volledige kwalificatie is afgerond, kan ik snel een offerte maken op basis van de gesprekken die we gevoerd hebben. Als er ook nog andere modules van Odoo geïnstalleerd zijn, dan kan ik voor bestaande klanten ook meteen zien welke andere zaken er spelen. Zo eenvoudig is het.

We hebben gezien hoe ik als verkoopmanager of verkoper eenvoudig mijn dagtaken kan beheren. Maar op het einde van de dag wil ik een duidelijk overzicht van de interacties met mijn klanten en de verwachte omzet. Met de rapportering van Odoo CRM weet ik exact welke de voortgang van de verschillende opportuniteiten is in de voorbije maand. Ik heb ook een indicatie van de omzet waaraan ik me mag verwachten, en ik kan nagaan hoe de verschillende verkoopteams onderling presteren bij het omzetten van kansen in reële opportuniteiten. Odoo rapporten geven me een duidelijk beeld over elke interactie op basis van vooraf gedefinieerde sleutelwaardes. Ik kan eveneens zoeken met aangepaste filters. En als ik de details ervan wil zien, dan klik ik op de desbetreffende lijn in de lijstweergave.

Odoo CRM is een krachtig hulpmiddel om onze verkoopobjectieven te behalen via gestructureerde activiteiten, vervolgacties en een snel overzicht van de prestaties. Maar het stelt ons tevens in staat om:

  • Ongekwalificeerde leads met interessante contacten in het systeem op te nemen; die contacten kan ik bijvoorbeeld op een seminarie gesproken hebben, of ze kunnen een bericht op de contactpagina van onze website hebben achtergelaten. Deze leads kunnen later alsnog in reële opportuniteiten worden omgezet.

  • Telefoongesprekken beheren vanuit Odoo CRM met behulp van de VoIP-toepassing. Daarmee kunnen we niet enkel telefoneren met onze klanten, maar ook de telefoonwachtrij beheren, gesprekken noteren in het systeem, nieuwe gesprekken en vervolgacties inplannen.

  • Naadloos integreren met Odoo Verkoop om stijlvolle offertes te maken die de klant aanspreken, zowel online als in PDF-formaat, en die in daadwerkelijke bestellingen kunnen worden omgezet.

  • E-mail marketing en marketing campagnes op te zetten voor mijn klanten en prospecten.

  • Mijn verkopen ook onderweg te beheren. Odoo biedt inderdaad een mobiele toepassing waarbij elk bedrijf zijn verkoopactiviteiten van lead tot offerte kan stroomlijnen.

Odoo CRM is krachtig en eenvoudig in gebruik. Gebruik de Verkoopplanner om duidelijk uw objectieven te definiëren en uw CRM in te richten. Het zal u helpen om snel aan de slag te kunnen gaan.