Odoo Help


This community is for beginners and experts willing to share their Odoo knowledge. It's not a forum to discuss ideas, but a knowledge base of questions and their answers.


OpenERP 7: How to manage employee expenses and VAT?

Jerome Krieg
on 10/21/13, 1:57 PM 2,131 views


i would like to know the whole process of employee expenses. i've been reading the process described in the docs.

however, it does not describe how to pay these expenses to the employee.

but when accounting entries are generated, something goes wrong.

see this example: (french accounting)

i created a sample product for transportation on the accounting tab, i've set expenses account to 625600 Missions and supplier taxes to ACH-7.0-TTC. Price is set at 65.10 EUR

i created a new expense with this product, submitted to manager, approved, and generated accounting entries.

Here is what i get :

account - debit - credit

401100 - 0 - 65,10 (this is my employee as partner)

445660 - 0 - 4,26 (here i suppose 4,26 should be at debit, not credit, or?)

625600 - 69,36 - 0 (what does this amount mean? TTC price is at 65,10)

any help would be appreciated. thanks


I got the same issue. I am using french accounting also. I would say the same thing than Jerome about generated accounting entries, it should be 65.10 in 625600 credit, 4,26 in 445660 debit (for value added tax at 7%) and 60.84 in 625600 debit (price tax not included). Does someone find an explanation ? Is it a bug ?

Thanks a lot.

Clément Bouillier
on 12/16/13, 6:25 PM

Hi I have the same issue, I use Canadian accounting... It seems a bug since I tested the product in a purchase invoice (not the expense module) and the included taxes are being calculated correctly. ( 14.975% taxes on 1149.75$ = 1000 net) However, in the expense module, it seems the base price is not deducted from the taxes. (I get the correct taxes calculated here 149.75$ but the base price remains at 1149.75 witch double the entry for taxes @ 1149.75 + 149.75$ = 1299.50$ witch is not correct) If it's not a bug, did we configure it wrong?

Nicolas Sebastiani
on 1/28/14, 9:22 PM
On 7/4/14, 8:51 AM


Your Answer

Please try to give a substantial answer. If you wanted to comment on the question or answer, just use the commenting tool. Please remember that you can always revise your answers - no need to answer the same question twice. Also, please don't forget to vote - it really helps to select the best questions and answers!

About This Community

This community is for professionals and enthusiasts of our products and services. Read Guidelines

Question tools

1 follower(s)


Asked: 10/21/13, 1:57 PM
Seen: 2131 times
Last updated: 3/16/15, 8:10 AM