HTTPS-certifikat (IoT)

Vad är HTTPS?

Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) är den säkra versionen av Hypertext Transfer Protocol (HTTP), som är det primära protokollet som används för att skicka data fram och tillbaka mellan en webbläsare och en webbplats. HTTPS är krypterad för att öka säkerheten vid dataöverföring.

HTTPS använder ett krypteringsprotokoll för att kryptera kommunikation. Protokollet kallas Transport Layer Security (TLS), även om det tidigare var känt som Secure Sockets Layer (SSL).

HTTPS sker genom överföring av TLS/SSL certifikat, som verifierar att en viss leverantör är den de utger sig för att vara.

Observera

I denna dokumentation och i hela Odoo används termen ”HTTPS-certifikat” för att definiera det faktum att SSL-certifikatet är giltigt och tillåter en HTTPS-anslutning.

Varför behövs den?

För att kunna kommunicera med vissa nätverksenheter (i synnerhet betalterminaler) är det obligatoriskt att använda HTTPS. Om HTTPS-certifikatet inte är giltigt kommer vissa enheter inte att kunna interagera med IoT Box.

Så här skaffar du ett HTTPS-certifikat (Hypertext Transfer Protocol Secure)

Skapandet av HTTPS-certifikatet sker automatiskt.

IoT-boxen skickar en specifik förfrågan till https://www.odoo.com som skickar tillbaka HTTPS-certifikatet om IoT-boxen och databasen är kvalificerade.

Sakernas internet (IoT) - stödberättigande

  1. Databasen ska vara en produktions instans. Databasinstansen får inte vara en kopia, ett duplikat, en staging- eller en utvecklingsmiljö.

  2. Odoo-prenumerationen måste:

    • Ha en IoT Box Subscription-rad.

    • Status måste vara In Progress.

    Om prenumerationen är kopplad till en https://www.odoo.com portalanvändare, kontrollera informationen på sidan för portalprenumerationen.

    Odoo.com portalabonnemang filtrerade efter "pågående".

    I det här fallet anses båda prenumerationerna vara ”pågående” eftersom Filter By: Pågående användes.

    Observera

    Om prenumerationen är ifrågasatt, kontakta databasens Account Manager eller Partner i ärendet.

Felsökning av HTTPS-certifikatfel (Hypertext Transfer Protocol Secure)

Om något går fel under processen för att skapa eller ta emot ”HTTPS-certifikat” kommer en specifik felkod att visas på IoT boxens startsida.

Tips

Om du går till IoT box hemsida kommer den att kontrollera om det finns ett ”HTTPS-certifikat” och kommer att försöka generera det om det saknas. Om det uppstår ett fel på IoT box startsida, uppdatera IoT box startsida för att se om felet försvinner.

ERR_IOT_HTTPS_CHECK_NO_SERVER

Anledning:

Konfigurationen för servern saknas. Med andra ord är Odoo-instansen inte ansluten till IoT-boxen.

Lösning:

Kontrollera att servern är konfigurerad.

Se även

/applikationer/generellt/iot/config/connect

ERR_IOT_HTTPS_CHECK_CERT_READ_EXCEPTION

Anledning:

Ett ohanterat fel uppstod när man försökte läsa det befintliga HTTPS-certifikatet.

Lösning:

Kontrollera att HTTPS-certifikatfilen är läsbar.

ERR_IOT_HTTPS_LOAD_NO_CREDENTIAL

Anledning:

Kontraktet och/eller databasen UUID saknas.

Lösning:

Se till att båda värdena är konfigurerade som avsett. För att ändra dem, gå till IoT boxens hemsida, och navigera till Credential.

ERR_IOT_HTTPS_LOAD_REQUEST_EXCEPTION

Anledning:

Ett oväntat fel inträffade när IoT boxen försökte nå https://www.odoo.com. Orsakerna beror sannolikt på nätverksinfrastrukturen/konfigurationen:

  • IoT-boxen har inte tillgång till internet.

  • Nätverket tillåter inte IoT-boxen att kommunicera med https://www.odoo.com. Detta kan bero på att nätverksenheter förhindrar kommunikationen (brandväggar, etc.) eller nätverkskonfigurationen (VPN, etc.).

Observera

Mer information om felet som uppstod finns i den fullständiga informationen om undantaget från begäran, som finns i IoT-boxens loggar.

Lösning:

Varning

Rådgör med din system- eller nätverksadministratör om detta problem uppstår. Denna felkod beror på nätverksinfrastrukturen och går utöver Odoo-supportens serviceomfattning.

ERR_IOT_HTTPS_LOAD_REQUEST_STATUS

Anledning:

IoT-boxen kunde nå https://www.odoo.com men fick ett ovanligt HTTP-svar (statuskoder).

Denna felkod kommer också att ge HTTP-svarets statuskoder. Om felet till exempel är ERR_IOT_HTTPS_LOAD_REQUEST_STATUS 404 betyder det att sidan returnerade ett 404-fel, vilket är koden ”Page Not Found”.

Lösning:

Kontrollera om https://www.odoo.com är nere med hjälp av en webbläsare, eftersom det är möjligt att det är nere på grund av underhåll.

  • Om https://www.odoo.com är nere på grund av underhåll finns det tyvärr inget man kan göra utan istället vänta på att den återhämtar sig.

  • Om https://www.odoo.com inte är nere på grund av underhåll, öppna ett supportärende i ärendet. Se till att den 3-siffriga statuskoden bredvid felkoden finns med i supportärendet.

ERR_IOT_HTTPS_LOAD_REQUEST_NO_RESULT

Anledning:

IoT boxen kunde nå https://www.odoo.com men den vägrade att leverera HTTPS certifikatet.

Lösning:

Se till att IoT-boxen och databasen är berättigade till ett certifikat: Internet of Things (IoT) eligibility.

Hur man säkerställer att HTTPS-certifikatet är korrekt

Om certifikatet har använts framgångsrikt kommer en ny HTTPS URL för IoT boxen som slutar med .odoo-iot.com att visas i Odoo-databasen, inuti IoT applikationen på den specifika enhetens formulär.

Odoo IoT app IoT box med .odoo-iot.com domän.

När du navigerar till URL i en webbläsare kommer en säker HTTPS anslutning att upprättas.

Exempel på giltiga SSL-certifikatuppgifter i webbläsaren.

Hänglås i Chrome på Windows 10 som visar att förbindelsen är säkrad i HTTPS.

IoT-boxens hemsida kommer nu att visa en OK status bredvid HTTPS certifikat. När du klickar på ikonen i rullgardinsmenyn visas information om certifikatet.

IoT-boxens startsida med HTTPS-certifikatets OK-status.

Problem med DNS (Domain Name System)

Om IoT boxen kan nås från sin IP adress men inte den Odoo tilldelade domänen: .odoo-iot.com; då har IoT boxen troligen ett DNS problem. I vissa webbläsare visas en felkod som nämner DNS (t.ex. DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN).

Dessa DNS-problem kan visas på följande sätt i olika webbläsare:

DNS-problem i webbläsaren Chrome på Windows 10.

DNS-problem i webbläsaren Chrome på Windows 10.

Lösning på problem med DNS (Domain Name System)

  1. Om routern tillåter att DNS ändras manuellt, ändra DNS till att använda Google DNS.

  2. Om din router inte tillåter detta måste en ändring göras i DNS--inställningarna på alla enheter som använder Google DNS. Detta måste göras på varje enhet som planerar att interagera med IoT boxen (t.ex. dator, surfplatta eller telefon). De enskilda enhetskonfigurationsprocesserna finns på webbplatsen för tillverkaren av enheten.

    Observera

    Andra IoT-enheter som betalningsterminaler kommer troligen inte att behöva ändra sina DNS-inställningar eftersom de redan är konfigurerade med anpassade DNS.

    Varning

    Rådgör med din system- eller nätverksadministratör om detta problem uppstår. Denna felkod beror på nätverksinfrastrukturen, och den går utöver Odoo-supportens serviceomfattning.