Reaprovizionare¶
În Odoo, există două strategii pentru completarea automată a inventarului: reguli de reordonare și ruta make to order (MTO). Deși aceste strategii diferă ușor, ambele au consecințe similare: declanșarea creării automate a unui |OP| sau MO. Alegerea strategiei de utilizat depinde de procesele de producție și livrare ale companiei.
Terminologie¶
Raport de reînnoire și reguli de reînnoire¶
Raportul de reînnoire este o listă a tuturor produselor care au o cantitate previzibilă negativă.
Regulile de recomandare sunt folosite pentru a se asigura că există întotdeauna o cantitate minimă de produs în stoc, pentru a fabrica produse și/sau a onora comenzile de vânzare. Când nivelul de stoc al unui produs ajunge la minim, Odoo generează automat o comandă de cumpărare cu cantitatea necesară pentru a atinge nivelul maxim de stoc.
Regulile de reordonare pot fi create și gestionate în raportul de reaprovizionare sau din formularul de produs.
Fabricați la comandă¶
Face la comandă (MTO) este o rută de achiziție care creează o comandă de achiziție nefinalizată (sau comandă de fabricație) de fiecare dată când este confirmată o comandă de vânzare, indiferent de nivelul stocului actual.
Spre deosebire de produsele completate folosind reguli de recomandă, Odoo leagă automat comanda de vânzare la |OP| sau MO generat de MTO traseu.
O altă diferență între regulile de reordonare și MTO este, cu MTO, Odoo generează un proiect PO sau MO imediat după SO este confirmat. Cu regulile de reordonare, Odoo generează o schiță PO sau MO când stocul prognozat al produsului scade sub cantitatea minimă stabilită.
În plus, Odoo adaugă automat cantități în |OP| sau MO pe măsură ce prognoza se schimbă, atâta timp cât PO sau MO nu este confirmat.
MTO ruta este cea mai bună strategie de reaprovizionare pentru produsele care sunt personalizate și/sau pentru produsele care nu au stoc la îndemână.
Configurare¶
Raport de reînnoire și reguli de reînnoire¶
Pentru a accesa raportul de reaprovizionare, accesați
În mod implicit, tabloul de bord al raportului de reaprovizionare arată fiecare produs care trebuie recomandat manual. Dacă nu există o regulă specifică pentru un produs, Odoo presupune că stocul Cantitatea minimă și Cantitatea maximă sunt ambele 0,00
Notă
Pentru produsele care nu au o regulă de recomandare setată, Odoo calculează prognoza pe baza comenzilor, livrărilor și chitanțelor confirmate. Pentru produsele care au o regulă de recomandare setată, Odoo calculează previziunea în mod normal, dar ia în considerare și timpul de achiziție/producție și timpul de livrare de securitate.
Important
Înainte de a crea o nouă regulă de recomandare, asigurați-vă că produsul are un furnizor sau o notă de materiale configurat pe formularul de produs. Pentru a verifica acest lucru, accesați Cumpărare, iar factura de materiale, dacă este configurată, se găsește în butonul inteligent Bill of Materials din partea de sus a formularului.
și selectați produsul pentru a deschide formularul de produs. Furnizorul, dacă este configurat, este listat în filaTipul de produs, situat în fila Informații generale din formularul de produs, trebuie să fie setat la Produs stocabil. Prin definiție, un produs consumabil nu are nivelurile de inventar urmărite, așa că Odoo nu poate contabiliza un produs consumabil în raportul de reaprovizionare.
Pentru a crea o nouă regulă de reordonare din raportul de reaprovizionare, accesați Create și selectați produsul dorit din meniul drop-down din meniul derulant. :guilabel:coloana`Produs`. Dacă este necesar, o Cantitate minimă și o Cantitate maximă pot fi configurate și în coloanele corespunzătoare din pagina de raport Realimentare.
, faceți clic pePentru a crea o nouă regulă de reordonare din formularul de produs, accesați Reordonarea regulilor, faceți clic pe Creați și completați câmpurile.
și selectați un produs pentru a deschide formularul de produs. Faceți clic pe butonul inteligentCâmpurile raportului de reaprovizionare¶
Următoarele câmpuri sunt în raportul Realimentare. Dacă oricare dintre aceste câmpuri nu este vizibil, faceți clic pe pictograma ⋮ (opțiuni suplimentare) din partea dreaptă a raportului, apoi faceți clic pe caseta de selectare de lângă un câmp pentru a-l face vizibil.
Produs: produsul care necesită o completare.
Locație: locația specifică în care este depozitat produsul.
Depozit: depozitul în care este depozitat produsul.
La mână: cantitatea de produs disponibilă în prezent.
Prognoză: cantitatea de produs disponibilă după ce sunt luate în considerare toate comenzile curente (vânzări, producție, achiziție etc.).
Traseu preferat: cum este achiziționat produsul, fie Cumpara, Fabricat, Dropship etc.
Vânzător: firma de la care este achiziționat produsul.
Bill of Materials: lista de materiale pentru produs (dacă este configurată una).
Trigger: cum este creată reaprovizionarea, fie Auto (în mod automat, odată ce cantitatea On Hand scade sub Cantitatea minimă), fie :guilabel:`Manual ` (doar când se solicită reaprovizionarea).
Grupul de achiziții: numărul de referință pentru modul în care este achiziționat produsul, cum ar fi o comandă de vânzare, o comandă de achiziție sau o comandă de fabricație.
Min Cantitate: cantitatea minimă de produs care ar trebui să fie disponibilă. Atunci când nivelurile de inventar scade sub acest număr, se declanșează reaprovizionarea.
Cantitate maximă: cantitatea de produs care ar trebui să fie disponibilă după completarea produsului.
Cantitate multiplă: dacă produsul trebuie comandat în cantități specifice, introduceți numărul care trebuie comandat. De exemplu, dacă Multiple Quantity este setată la
5
și sunt necesare doar 3, 5 produse sunt completate.La comandă: cantitatea de produs care este necesară în prezent și care va fi comandată, dacă se face clic pe butonul Comandă o dată sau Automatizare comenzi.
UoM: unitatea de măsură folosită pentru achiziționarea produsului.
Companie: firma pentru care este achiziționat produsul.
În mod implicit, cantitatea din câmpul La comandă este cantitatea necesară pentru a ajunge la setul Cantitate maximă. Cu toate acestea, cantitatea To Order poate fi ajustată făcând clic pe câmp și modificând valoarea. Pentru a completa un produs manual, faceți clic pe Comandă o dată.
Pentru a automatiza o reaprovizionare din pagina Reaprovizionare, faceți clic pe Automatizare comenzi în partea dreaptă a liniei, reprezentată de o pictogramă 🔄 (săgeată circulară).
Când se face clic pe acest buton, Odoo va genera automat o schiță PO/MO de fiecare dată când nivelul stocului estimat scade sub setul Cantitatea minimă din regula de reordonare.
Pe pagina Realimentare, o regulă de reordonare sau reaprovizionare manuală poate fi dezactivată temporar pentru o anumită perioadă, făcând clic pe pictograma 🔕 (amânare) din extrema dreaptă a liniei.
A PO sau MO creat de o reaprovizionare manuală are un Raport de reaprovizionare ca document sursă. A PO sau MO creat de o regulă de reordonare automată are SO numerele de referință care au declanșat regula ca document sursă.
Rută la comandă (MTO)¶
De la MTO ruta este recomandată pentru produsele personalizate, ruta este ascunsă implicit.
- Pentru a activa MTO traseu în Odoo:
Accesați
.Activați setarea Rute cu mai mulți pași, aflată sub secțiunea Depozit și faceți clic pe Salvați.
Apoi, accesați
.Faceți clic pe
pentru a afișa rutele arhivate.Selectați caseta de lângă Reînnoiți la comandă (MTO), și faceți clic pe:menuselection:
Acțiune --> Dezactivați arhivarea
.
Notă
Activarea setării Multi-Step Routes activează și Locații de stocare. Dacă aceste caracteristici nu sunt aplicabile pentru depozit, dezactivați aceste setări după dezarhivarea MTO traseu.
Pentru a seta calea de achiziție a unui produs la MTO, accesați
și faceți clic pe produsul dorit pentru a deschide formularul de produs.Apoi, faceți clic pe fila Inventar, iar în secțiunea de opțiuni Rute, selectați Realimentare la comandă (MTO).
Pentru produsele achiziționate direct de la un furnizor, asigurați-vă că este selectată ruta Buy, pe lângă ruta Replenish on Order (MTO). De asemenea, asigurați-vă că un furnizor este configurat în fila Cumpărare a formularului de produs.
Pentru produsele fabricate intern, asigurați-vă că este selectată ruta Fabricație, pe lângă ruta Replenish on Order (MTO). De asemenea, asigurați-vă că este configurată o listă de materiale pentru produs, care este accesibilă prin intermediul butonului inteligent Bill of Materials de pe formularul produsului.
Notă
MTO ruta nu poate fi selectată singur. MTO numai funcționează dacă este selectată și ruta Fabricație sau Cumpărare.